Verband tussen alledaagse chemicaliŽn en chronische ziekten bij mannen

UNIVERSITEIT VAN ADELAIDE

Volgens Australische onderzoekers is er een verband tussen alledaagse chemische stoffen uit kunststoffen, en hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en hoge bloeddruk bij mannen.

Wetenschappers van de Universiteit van Adelaide en het South Australian Health and Medical Research Institute (SAHMRI) onderzochten de onafhankelijke associatie tussen chronische ziekten bij mannen en concentraties van potentieel schadelijke chemicaliŽn, bekend als ftalaten.

De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in het internationaal tijdschrift Environmental Research. Ftalaten zijn een groep chemicaliŽn die veel gebruikt worden in gewone consumentenproducten, zoals voedselverpakkingen en andere verpakkingen, speelgoed, medicijnen en zelfs medische hulpmiddelen. Onderzoekers vonden dat van de 1500 geteste Australische mannen, ftalaten werden gevonden in urinemonsters van 99,6% van degenen die 35 jaar en ouder waren.

"We hebben geconstateerd dat de prevalentie van hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en hoge bloeddruk toenam bij mannen met hogere totale ftalaat niveaus ", zegt senior auteur Zumin Shi. Shi is associate professor aan de Adelaide Medical School en het Freemasons Foundation Center for Menís Health en lid van het SAHMRIíS voedings- en metabolisme centrum.

"Hoewel we de exacte redenen nog steeds niet begrijpen waarom phthalaten onafhankelijk verbonden zijn aan ziektes, kennen we de chemische effecten op het menselijke endocriene systeem dat de hormonenwerking regelt die de groei, het metabolisme en de seksuele ontwikkeling en functie regelt.

"Naast chronische ziekten waren hogere ftalaatniveaus geassocieerd met verhoogde niveaus van een reeks inflammatoire biomarkers in het lichaam," zegt hij. Leeftijd en westerse diŽten zijn direct geassocieerd met hogere concentraties ftalaten. Eerdere studies hebben aangetoond dat mannen die minder verse groenten en fruit en meer verwerkt en verpakt voedsel eten en koolzuurhoudende frisdranken drinken, hogere niveaus van ftalaten in hun urine vertonen.

"Belangrijk, terwijl 82% van de geteste mannen overgewicht had of zwaarlijvig was - omstandigheden die bekend zijn bij chronische ziekten - en wij hiervoor in dit onderzoek aanpassingen invoerden, was de significante associatie tussen hoge ftalaten en ziekten niet veranderd,Ē zegt professor Shi. "Bovendien, toen we sociaal-economische en levensstijl factoren, zoals roken en alcohol ook in rekening brachten, was de associatie tussen hoge ftalaten en ziekten ongewijzigd."

Associate Professor Shi zegt dat hoewel de studies bij mannen zijn uitgevoerd, de bevindingen waarschijnlijk ook relevant zijn voor vrouwen. "Terwijl verder onderzoek nodig is, vermindert de blootstelling van milieuftaalaten samen met een gezondere levensstijl, het risico op chronische ziektesĒ zegt hij.

Vertaling: Andre Teirlinck


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica