Theedrinken leidt tot epigenetische veranderingen bij vrouwen


UPPSALA UNIVERSITY

Epigenetische veranderingen zijn chemische modificaties die onze genen 'aan-' of 'uitzetten'. In een nieuwe studie van de universiteit van Uppsala laten onderzoekers zien dat het gebruik van thee bij vrouwen leidt tot epigenetische veranderingen in de genen die bekend staan om hun interactie met kanker en oestrogeenmetabolisme. De resultaten zijn gepubliceerd in de uitgave van Human Molecular Genetics.

Het is algemeen bekend dat onze omgevings- en levensstijlfactoren zoals voedingskeuzes, roken en blootstelling aan chemicaliŰn, kan leiden tot epigenetische veranderingen. In deze studie onderzochten onderzoekers van de universiteit van Uppsala in samenwerking met onderzoeksgroepen uit heel Europa, of koffie- en theegebruik tot epigenetische veranderingen kan leiden.

Eerdere studies suggereerden dat zowel koffie als thee een belangrijke rol spelen bij de modulatie van het ziekterisico door onderdrukking van tumorontwikkeling, vermindering van ontstekingen en be´nvloeding van het oestrogeenmetabolisme; mechanismen die zouden kunnen zijn opgetreden door epigenetische veranderingen.

De resultaten laten zien dat er epigenetische veranderingen zijn bij vrouwen die thee drinken, maar niet bij mannen. Interessant is dat veel van deze epigenetische veranderingen gevonden werden in genen die betrokken zijn bij kanker en oestrogeenmetabolisme. "Eerdere studies hebben aangetoond dat het drinken van thee oestrogeengehaltes verlaagt, wat een potentieel verschil benadrukt tussen de biologische respons op thee bij mannen en vrouwen.

Vrouwen drinken meer thee vergeleken met mannen, wat onze kans verhoogt op het vinden van associaties bij vrouwen", zegt Weronica Ek, onderzoeker bij het Department of Immunology, Genetics and Pathology, die het onderzoek leidt. De studie vond geen epigenetische veranderingen bij koffiedrinkers.

De uitkomsten van deze studie benadrukken de rol van farmacologisch actieve componenten in thee, betrokken bij kanker en oestrogeenmetabolisme, die kunnen weergeven dat de gezondheidseffecten gerelateerd aan theeconsumptie het gevolg van epigenetische veranderingen kunnen zijn.

Deze studie toont echter niet aan of het drinken van thee gezond is of niet en meer onderzoek is noodzakelijk om meer inzicht te krijgen hoe de in deze studie ontdekte epigenetische veranderingen onze gezondheid be´nvloedt. Al eerder is aangetoond dat thee catechinen leiden tot epigenetische veranderingen in vitro en in gecultiveerde kankercellen, met als argument dat sommige gezondheidseffecten van thee tot stand gebracht zouden kunnen zijn door epigenetica.

Vertaling: Ellen Lam


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica