Tai-chi kan valpartijen helpen voorkomen bij ouderen

Een analyse van gepubliceerde studies wijst erop dat tai chi kan helpen bij het verminderen van het aantal valpartijen bij zowel volwassenen als ouderen. De bevindingen, gepubliceerd in Journal of the American Geriatrics Society, bieden een eenvoudige en holistische manier om letsels te voorkomen.

Tai Chi is een oude Chinese praktijk gericht op flexibiliteit en coördinatie van het hele lichaam die een geharmoniseerde beweging in de ruimte bevordert. Vorig onderzoek heeft aangetoond dat tai chi een effectieve oefening is om de balanscontrole en flexibiliteit van ouderen te verbeteren. Dit suggereert dat de praktijk kan helpen bij het beschermen tegen vallen, een primaire oorzaak van traumatisch overlijden bij oudere volwassenen.

Voor het onderzoek zochten, Rafael Lomas-Vega, doctor van de universiteit van Jaén in Spanje en zijn collega’s, in de medische literatuur naar relevante studies. Het team identificeerde 10 gerandomiseerde gecontroleerde proeven die het effect van tai chi versus andere behandelingen analyseren (zoals fysiotherapie en oefeningen met lage intensiteit) op het risico van vallen bij oudere volwassenen.

Er bleek een uitgesproken bewijs te zijn dat tai chi het dalingspercentage met 43% verminderde in vergelijking met andere interventies van korte termijn follow-up (minder dan 12 maanden) en met 13% bij lange termijn follow-up (meer dan 12 maanden). Wat verwondingen door vallen betreft, was er een bewijs dat tai chi op korte termijn dit met 50% het risico verminderde en met 28% op lange termijn. Tai chi lijkt niet het tijdstip te beïnvloeden wanneer een oudere of volwassen persoon zijn (haar) eerste schadelijke val zal ervaren.

"Tai chi kan worden aanbevolen om vallen te voorkomen bij volwassenen en ouderen. De lengte van de interventies varieerde tussen 12 en 26 weken. De frequentie van de 1-uur sessies varieerde van één tot drie keer per week," zei Dr. Lomas-Vega. "Door het kleine aantal gepubliceerde studies is verdere analyse nodig om het effect van tai chi te onderzoeken."

Vertaling: Andre Teirlinck


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica