Tai Chi verlicht slapeloosheid bij overlevenden van borstkanker


Onderzoek wijst uit dat slow-moving meditaties net zo goed werken als gesprekstherapie en beter dan medicijnen.

UNIVERSITY OF CALIFORNIA - LOS ANGELES

Als je ooit last hebt gehad van slapeloosheid, dan weet je dat het zorgen maken over het niet slapen kunnen juist het inslapen vermoeilijkt. Bij 30% van de mensen die borstkanker hebben overwonnen en aan slapeloosheid leiden kan dit leiden tot depressies, vermoeidheid en verhoogde vatbaarheid voor ziekte.

Nu blijkt uit het UCLA onderzoek dat Tai Chi, een vorm van slow-moving meditatie, net zo effectief is als cognitieve gedragstherapie, wat beschouwd wordt als de standaard behandeling, en dat beiden voordelen hadden die langer dan een jaar duurden.

De resultaten, vandaag gepubliceerd in The Journal of Clinical Oncology, laten zien dat tai chi zeer grote voordelen oplevert voor mensen die borstkanker hebben overwonnen en aan slapeloosheid leiden met als extra toevoeging dat het depressiviteit en vermoeidheid vermindert. Bovendien laten zowel de tai chi als de cognitieve gedragstherapie, een vorm van gesprekstherapie, een significante klinische verbetering zien voor het verminderen van slapeloosheid.

De American Academy of Sleep Medicine beschouwt cognitieve gedragstherapie als de beste oplossing voor slapeloosheid. Deze benadering haalt de negatieve gedachten die het in slaap vallen en in slaap blijven verhindert naar boven en probeert deze om te zetten.

Ofschoon cognitieve gedragstherapie slapeloosheid behandelt, is het voor sommige mensen te duur en is er een tekort aan opgeleide professionals op dit gebied, zei Dr. Michael Irwin, de leider van het onderzoek en UCLA professor of psychiatry en directeur van de Cousins Center for Psychoneuroimmunology bij de Semel Institute for Neuroscience and Human Behavior.

“Vanwege die beperkingen hebben we bijeenkomsten in groepsverband nodig zoals tai chi,” zei Irwin. Gratis lessen of goedkope lessen in tai chi worden vaak gegeven in bibliotheken, gemeenschapscentra of buiten in het park. Doe-het-zelvers kunnen instructies-video’s vinden op YouTube of als app op de smartphone.

In eerdere onderzoeken hebben Irwin en zijn collega’s ontdekt dat tai chi door de ontspanning van het lichaam en de langzame ademhaling ontstekingsremmend werkt voor mensen die borstkanker hebben overleefd en daardoor mogelijk minder gevaar lopen om ziek te worden inclusief het terugkomen van de kanker.

Om het effect van tai chi op de slapeloosheid te kunnen testen, hebben de onderzoekers 90 personen gevonden die kanker hebben overwonnen, twee of drie keer per week problemen hadden met inslapen en die overdag klaagden over een depressief gevoel en vermoeidheid.

De deelnemers varieerden in de leeftijd van 42 tot 83 jaar en op willekeurige volgorde kregen zij wekelijks cognitieve gedragstherapie of wekelijks tai chi lessen gedurende 3 maanden. De tai chi groep kreeg een westerse vorm aangeboden met de naam tai chi chih.

De onderzoekers beoordeelden de deelnemers met tussenpozen gedurende 12 maanden om te bepalen of ze slapeloosheid hadden, evenals symptomen van vermoeidheid en depressie, en bekeken of ze verbeteringen vertoonden.

Na 15 maanden had bijna de helft van de deelnemers in beide groepen (46,7 procent in de tai chi groep; 43,7 procent in de cognitieve gedragstherapie groep) nog steeds flinke significante klinische verbeteringen in hun slapeloosheid symptomen.

“Mensen die borstkanker hebben gehad gaan niet alleen vanwege slapeloosheid naar de dokter. Ze hebben slapeloosheid, vermoeidheid en depressie,” zei Irwin, die ook lid is van de UCLA Johnsson Comprehensive Cancer Center. “En die tai chi bijeenkomsten hebben hetzelfde gunstige effect met een invloed die net zo groot is als de standaard behandeling tegen slapeloosheid.”

Vanwege de motivatie die hij bij de deelnemers heeft gezien, zijn veel van de tai chi deelnemers nadat het onderzoek was afgerond voor zichzelf doorgegaan met tai chi, zei Irwin. “Ze zoeken naar gezondheid bevorderende activiteiten omdat ze gezien hebben dat de mindfulness benadering, of de gezondheid bevorderende lifestyle bijeenkomsten ze daadwerkelijk kunnen beschermen, ”zei hij.

Vertaling: Esther Lier


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica