Vertraging slaapschema in het weekend heeft nadelige gevolgen voor gezondheid

‘Sociale jetlag’ geassocieerd met slechtere stemming, slechtere gezondheid en hartziekten.

AMERIKAANSE ACADEMIE VOOR SLAAPZONDHEID

Voorlopige resultaten van een nieuwe studie laten zien dat ‘sociale jetlag’ opkomt als een belangrijke circadiaanse marker voor gezondheidsproblemen.

Uit de resultaten blijkt dat ‘sociale jetlag’, die zich voordoet als je in de weekenden later wakker wordt dan gedurende de week, samenhang vertoont met een slechtere gezondheid, slechtere stemming en verhoogde slaperigheid en vermoeidheid. Elk uur ‘sociale jetlag’ wordt ook geassocieerd met een verhoging van de kans op hartziekte met 11 procent. Deze effecten zijn onafhankelijk van de slaapduur en slapeloosheidsymptomen, die zowel verband houden met ‘sociale jetlag’ als gezondheid.

"Deze resultaten geven aan dat slaapregelmaat, los van alleen slaapduur, een belangrijke rol speelt in onze gezondheid," zei de voornaamste auteur Sierra B. Forbush, onderzoeksassistent in het slaap- en gezondheidsonderzoeksprogramma aan de universiteit van Arizona in Tucson. "Dit suggereert dat een regelmatig slaapschema een effectieve, relatief eenvoudige en goedkope preventieve behandeling voor hartkwalen kan zijn, evenals voor veel andere gezondheidsproblemen."

Het onderzoeksteam werd geleid door senior auteur Dr. Michael A. Grandner, directeur van het programma ‘Sleep and Health’. Ze gebruikten gegevens uit de ‘community-based Sleep and Healthy Activity, Diet, Environment, and Socialization Study (SHADES)’, waarin onderzoeksreacties van 984 volwassenen in de leeftijd van 22 en 60 jaar worden geanalyseerd.

Sociale jet lag werd beoordeeld aan de hand van de Sleep Timing Questionnaire en werd berekend door de gemiddelde tijd van wakker worden gedurende de werkweek af te trekken van het gemiddelde van het weekend. De algemene gezondheid werd zelf gerapporteerd met behulp van een gestandaardiseerde schaal, en de vragen hadden ook betrekking op slaapduur, slapeloosheid, hart- en vaatziekten, vermoeidheid en slaperigheid.

De Amerikaanse Academy of Sleep Medicine beveelt aan dat volwassenen 7 of meer uren per nacht op een regelmatige basis slapen, om de optimale gezondheid te bevorderen. Naast voldoende tijd, heeft een gezonde slaap goede kwaliteit, geschikte timing en regelmatigheid nodig.

Het onderzoeksabstract werd onlangs gepubliceerd in een online aanvulling van het tijdschrift ‘Sleep’ en werd gepresenteerd op maandag 5 juni in Boston tijdens‘SLEEP 2017’, de 31ste jaarvergadering van de Associated Professional Sleep Societies LLC (APSS), een joint venture van de ‘American Academy of Sleep Medicine’ en de ‘Sleep Research Society’.

Vertaling: Frits Suntjens


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica