Vaste slaaptijden van kleine kinderen en emoties kunnen verwerken verminderen kans op obesitas


Studie laat verband zien tussen routine, emoties en gewicht

OHIO STATE UNIVERSITY

COLUMBUS, Ohio - Volgens een nieuwe studie blijkt dat een gezinsstructuur met vaste slaaptijden, eettijden en beperkte beeldschermtijd gerelateerd is aan een betere emotionele gezondheid bij kleuters, waardoor de kans op obesitas op latere leeftijd vermindert.

"Deze studie geeft nog meer aanwijzingen dat vaste routines voor kleuters in verband gebracht worden met hun gezonde ontwikkeling en de kans vermindert dat deze kinderen obese worden," zegt hoofdauteur Sarah Anderson van de Ohio State University.

Deze studie - de eerste die kijkt naar de connectie tussen routines in de vroege kindertijd en zelfregulering en de mogelijke associatie met gewichtsproblemen in de vroege tienerjaren - verschijnt in het International Journal of Obesity.

Onderzoekers evalueerden drie huishoudens toen de kinderen 3 jaar oud waren: vaste bedtijden, vaste etenstijden en of de ouders het televisie- en videokijken beperkten tot dagelijks een uur of minder. Daarna vergeleken ze deze met twee aspecten uit de ouderreportages van zelfregulering bij kinderen in diezelfde leeftijd.

Als laatste onderzochten zij hoe de routines en zelfregulering gezamenlijk obesitas be´nvloedden op 11-jarige leeftijd, vastgesteld op basis van internationale criteria. (De criteria in de VS voor obesitas in de kindertijd zijn lager gesteld en zou meer kinderen hebben ingecalculeerd.)

Het onderzoek betrof 10.955 kinderen die deel uitmaken van de Millennium Cohort Study, een langetermijn studie van kinderen uit verschillende bevolkingsgroepen, geboren in het Verenigd Koninkrijk vanaf september 2000 tot januari 2002. Op 3-jarige leeftijd had 41% van de kinderen altijd een vaste bedtijd, 47% altijd een vaste etenstijd en 23% werd beperkt tot een uur of minder televisie- of videokijken. Met 11 jaar had ongeveer 6% overgewicht.

Alle drie de gezinsroutines werden in verband gebracht met een betere zelfregulering - een maatstaf gebaseerd op de antwoorden van ouders op vragen zoals hoe makkelijk een kind gefrustreerd raakt of opgewonden. De kinderen met een grotere emotionele ontregeling hadden meer kans op latere zwaarlijvigheid.

"We zagen dat 3-jarige kinderen met meeste problemen met emotieregulering, ook meer kans hadden op overgewicht rond hun 11e," zegt Anderson, universitair hoofddocent van Ohio's State College of Public Health.

Anderson en haar collega's zagen ook dat het ontbreken van een vaste bedtijd een op zichzelf staande voorspellende factor was voor obesitas op 11-jarige leeftijd. Het risico werd zelfs hoger als kinderen "meestal" een vaste bedtijd hadden, tegenover "altijd". Het risico was het hoogst voor de kinderen die de minste consistentie in hun bedtijden hadden.

Hoe koppig en onafhankelijk 3-jarige kinderen waren - andere aspecten van zelfregulering - werden niet gerelateerd aan het obesitasrisico, ook werden routines niet in verband gebracht met deze aspecten van zelfregulering.

Deze nieuwe ontdekkingen bouwen voort op eerder onderzoek door Anderson en haar collega's en laten een verband zien tussen vroegere bedtijden van kleuters en verminderde kansen op latere obesitas. Eerder, in 2010 gepubliceerd werk liet in een nationaal VS voorbeeld zien dat obesitasprevalentie het laagst was bij kinderen die voldoende slaap kregen, beperkte beeldschermtijd en samen met hun familie aten.

"Dit onderzoek maakt het mogelijk voor ons om een beter inzicht te krijgen in de relatie tussen slaap-, eet- en beedschermroutines van jonge kinderen met hun emotionele- en gedragsregulering," zegt Anderson. "De grote, op bevolkingsgroepen gebaseerde, UK Millennium Cohort Study gaf de gelegenheid om deze aspecten van het leven van kinderen te onderzoeken en welke impact ze hebben op een toekomstig risico op obesitas."

Deze studie zou toekomstig onderzoek moeten aansporen om naar de rol te kijken van emotionele zelfregulering bij gewichtstoename van kinderen en hoe een vaste bedtijd een gezonde ontwikkeling kan ondersteunen, zegt Anderson.

"Slaap is zo belangrijk, en met name voor kinderen. Hoewel er veel onbekend is over hoe slaap ons metabolisme be´nvloedt, worden door onderzoek steeds meer connecties duidelijk tussen obesitas en een slechte nachtrust," zegt ze.

Hoewel het onmogelijk is om met deze studie te bewijzen dat door vaste routines obesitas kan worden voorkomen, "kan het adviseren van vaste bedtijden zeker geen kwaad, en het kan kinderen ook op andere manieren helpen, zoals met het reguleren van emoties," zegt Anderson.

Maar, benadrukt Anderson, andere familieperikelen zoals werkschema's van de ouders laten consistentie niet altijd toe.

"Als samenleving zouden we moeten overwegen wat we kunnen doen om de interactie tussen ouders en hun kinderen gemakkelijker te maken om hun gezondheid, en die van hun kinderen, te ondersteunen."

Vertaling: Ellen Lam


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica