Bepaalde medicijnen voor PTSS kunnen mogelijk het risico op dementie verhogen


AMERICAN GERIATRICS SOCIETY

Onderzoekers hebben ontdekt dat post-traumatisch stresssyndroom (PTSS) een belangrijke risicofactor is voor het ontwikkelen van dementie. Dementie is een probleem in het geheugen van een persoon dat invloed heeft op het vermogen om gewone dagelijkse taken uit te voeren. Dementie is een belangrijke oorzaak van ernstige ziekte, invaliditeit en dood. Het vereist vaak zorg in een verpleeghuis of een andere langdurige opname in een instelling voor mensen ouder dan 65 jaar.

Tot nu toe wisten de onderzoekers niet dat de medicijnen die gebruikt worden door mensen met PTSS het risico op dementie kunnen verhogen (deze medicijnen omvatten onder meer antidepressiva, antipsychotica, verdovingen of kalmeermiddelen). Een nieuw onderzoek dat gepubliceerd werd in the Journal of the American Geriatrics Soceity, heeft het verband hiertussen onderzocht.

De onderzoekers bestudeerde daarvoor de gegevens van 3.139.780 senioren van 56 jaar en ouder. Bij de start van het onderzoek in 2003, kregen de senioren gezondheidszorg van de Veterans Health Administration facility. Bijna alle senioren waren mannen en 82% daarvan was blank.

Van de senioren van het onderzoek was bij 5,4% vastgesteld dat ze PTSS hadden. Bij het bestuderen van het vervolgonderzoek negen jaar later voegden de onderzoekers ook de gegevens toe van die senioren waarbij vastgesteld was dat ze dementie hadden.

Eerder onderzoek had al aangetoond dat senioren met PTSS waarschijnlijk meer gezondheidsproblemen zouden krijgen in verband met een hoger risico voor dementie. Dit omvat ernstig hersenletsel, diabetes, chronic obstructive pulmonary disease (COPD), psychiatrische aandoeningen, medicijngebruik en andere gezondheidsproblemen.
In het onderzoek ontdekten de wetenschappers dat het innemen van bepaalde antidepressiva, kalmeringsmiddelen, verdovingen of antipsychotica een duidelijk verhoogd risico opleverde voor het ontwikkelen van dementie in vergelijk met senioren die deze medicijnen niet gebruikten.

De medicijnen die een duidelijk verhoogd risico opleveren zijn onder meer:
Selectieve serotonine heropnameremmers (SSRIs) Nieuwe antidepressiva atypisch antipsychoticum. Bij de senioren die deze medicijnen gebruikten was het verhoogde risico voor dementie even groot, ongeacht of ze PTSS gediagnosticeerd waren of niet. (Dit werd vergeleken met senioren die deze medicijnen niet gebruikten.)

Bovendien hadden de senioren die drie soorten medicijnen gebruikten een nog grotere waarschijnlijkheid om de diagnose dementie te krijgen, of ze nou PTSS hadden of niet.

Deze medicijnen omvatten:

Nieuwe antidepressiva Serotonin-norepinephrine reuptake inhibitors (SNRIs) Benzodiazepines

De onderzoekers merkten daarbij op dat de interactie tussen deze “psychoactieve” medicijnen het risico op het ontwikkelen van dementie bij een persoon met PTSS sterk kan beïnvloeden.

De onderzoekers concludeerden dat verder onderzoek van PTSS en psychoactieve medicijnen nodig is, onder meer de dosering, hoe lang de medicijnen gebruikt mogen worden en welke mensen er het meeste baat bij hebben.

Vertaling: Esther Lier


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica