Pesticiden beschadigen het vermogen van de honingbij om te vliegen


Studie is het eerste bewijs dat een algemeen gebruikte pesticide het vliegvermogen kan schaden.

UNIVERSITEIT VAN CALIFORNIE - SAN DIEGO

Biologen aan de Universiteit van CaliforniŽ San Diego hebben voor het eerst aangetoond dat een veelgebruikt bestrijdingsmiddel het vermogen van gezond honingbijen om te vliegen, schaadt, waardoor ze zich zorgen maken over hoe pesticiden hun capaciteit kan beÔnvloeden om te bestuiven en over de effecten op lange termijn op de gezondheid van honingbijkolonies.

Uit een vorig onderzoek is gebleken dat honingbijen ingeŽnt met neonicotinoÔde pesticiden, insecticiden die vaak in de landbouw worden gebruikt, minder terugkeren naar hun korf, wat leidt tot een daling van het aantal werkende bijen.

Een studie gepubliceerd op 26 april in wetenschappelijke rapporten door postdoctoraal onderzoeker Simone Tosi van UC San Diego, biologie professor James Nieh, samen met associate professor Giovanni Burgio van de Universiteit van Bologna, ItaliŽ, beschrijft in detail hoe de neonicotinoÔde pesticide thiamethoxam schadelijk is voor honingbijen. Thiamethoxam wordt gebruikt in gewassen zoals maÔs, sojabonen en katoen. Om de hypothese te testen dat het pesticide het vliegvermogen vermindert, hebben de onderzoekers een vliegmolen (een bijenvlucht-testinstrument) gebouwd; hierdoor konden ze de bijen onder consistente en gecontroleerde omstandigheden laten vliegen.

Uit maandelijkse testen en dataverzameling bleek dat typische blootstellingsniveaus van neonicotinoÔde (lager dan de dodelijke nivaus) , welke bijen kunnen ervaren bij het bezoeken van landbouwgewassen - aanzienlijke schade toebrachten aan het vliegvermogen van de honingbij. "Onze resultaten geven de eerste aanwijzing dat de veldrealistische blootstelling aan dit pesticide alleen, in andere gezonde kolonies, het vermogen van bijen kan veranderen, met name wat de vluchtafstand, duur en snelheid betreft," zei Tosi. "Het overleven van honingbijen hangt af van het vermogen om te vliegen, want dat is de enige manier waarop ze voedsel kunnen verzamelen. Hun vluchtmogelijkheid is ook van cruciaal belang om gewasbestrijding en wilde plantenbestrijding te waarborgen."

Langdurige blootstelling aan het pesticide gedurende een tot twee dagen verminderde het vermogen van bijen om te vliegen. Korte blootstelling verhoogde hun activiteitsniveaus kortom. Bijen vloog verder, maar op basis van andere studies, meer onregelmatig. "Bijen die onregelmatig vliegen voor grotere afstanden, kunnen hun kans op thuis terugkeren," zegt Nieh, een professor in de afdeling Biologische Wetenschappen van UC San Diego.

Dit pesticide doodt normaal gesproken niet bijen onmiddellijk. Het heeft een subtieler effect, zei Nieh. "De honingbij is een zeer sociaal organisme, dus het gedrag van duizenden bijen is essentieel voor het overleven van de kolonie," zei Nieh. "We hebben aangetoond dat een sublodale dosis kan leiden tot een dodelijk effect op het hele kolonie."

Honingbijen voeren fundamentele vitale rollen in de natuur door essentiŽle ecosysteemfuncties te leveren, waaronder wereldwijde bestuiving van gewassen en inheemse planten. Afnemingen in beheerde honingbijpopulaties hebben zorgen gemaakt over toekomstige gevolgen voor het milieu, voedselveiligheid en het welzijn van de mens.

NeonicotinoÔde insecticiden zijn neurotoxisch en worden over de hele wereld gebruikt op grote variŽteiten van gewassen, inclusief gewone groenten en fruit, door middel van spray, bodem en zaad. Bewijs van deze insecticiden is gevonden in de nectar, pollen en water die honingbijen verzamelen.

"Mensen zijn bezorgd over honingbijen en hun gezondheid wordt aangetast omdat ze zo nauw verbonden zijn met menselijk dieet en voeding," zei Nieh. "Sommige van de meest voedzame voedingsmiddelen die we als mensen moeten consumeren zijn bee-bestuiften."

"Onze resultaten leveren het eerste bewijs dat een realistische blootstelling aan deze pesticide alleen, het vermogen van bijen uit gezonde kolonies kan veranderen betreffende de vluchtafstand, duur en snelheid," zei Tosi. "Het overleven van honingbijen hangt af van het vermogen om te vliegen want dat is de enige manier waarop ze voedsel kunnen verzamelen. Hun vliegvermogen is ook van cruciaal belang om gewasbestrijding en wilde plantenbestrijding te waarborgen."

Langdurige blootstelling aan de pesticide gedurende ťťn tot twee dagen verminderde het vermogen van bijen om te vliegen. Korte blootstelling verhoogde hun activiteitsniveaus; de bijen bleven wel vliegen maar onregelmatiger. "Bijen die onregelmatig vliegen over grotere afstanden zien kunnen hun kans op veilig terugkeren dalen,Ē zegt Nieh, professor in de afdeling Biologische Wetenschappen van UC San Diego. Deze pesticide doodt normaal gesproken niet onmiddellijk maar heeft wel een subtieler effect, zei Nieh.

"De honingbij is een zeer sociaal organisme en hun gedrag is essentieel voor het overleven van de kolonie," zei Nieh. "We hebben aangetoond dat een sublodale dosis kan leiden tot een dodelijk effect op een hele kolonie." Honingbijen voeren fundamentele vitale rollen uit in de natuur door essentiŽle ecosysteemfuncties te leveren, waaronder wereldwijde bestuiving van gewassen en inheemse planten. De afname van beheerde honingbijpopulaties maakt ons zorgen over toekomstige gevolgen voor het milieu, voedselveiligheid en het welzijn van de mens.

NeonicotinoÔde insecticiden zijn neurotoxisch en worden over de hele wereld gebruikt op grote variŽteiten van gewassen, inclusief gewone groenten en fruit, door middel van spray op bodem en zaad. Resten van deze insecticiden zijn gevonden in de nectar, pollen en water die honingbijen verzamelen.

"Mensen zijn bezorgd over de aantasting van de honingbijen en hun gezondheid omdat ze zo nauw verbonden zijn met de menselijke voeding," zei Nieh. "Sommige van de voedzaamste gewassen voor de mens hebben bestuiving door bijen broodnodig.Ē

Vertaling Andre Teirlinck


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica