Start de ziekte van Parkinson in de darmen?


AMERICAN ACADEMY OF NEUROLOGY

MINNEAPOLIS - De ziekte van Parkinson kan in de darmen beginnen en zich via de vagus zenuw naar de hersenen verspreiden, geeft een onderzoek aan dat gepubliceerd is in het online nummer van Neurology®, het medisch tijdschrift van de American Academy of Neurology. De vagus zenuw strekt zich uit van de hersenstam naar de buik en controleert onbewuste lichaamswerkingen zoals hartslag en voedselvertering.

Het vooronderzoek onderzocht mensen die een resectie operatie (verwijdering van een deel van een orgaan, gewricht of zenuw) hebben ondergaan, waarbij de hoofdtak van de vagus zenuw wordt verwijderd. De operatie, vagotomie genoemd, wordt gebruikt bij mensen met zweren. De onderzoekers gebruikten de nationale registers in Zweden om 9430 mensen, die over een periode van 40 jaar een vagotomie hebben ondergaan, te vergelijken met 377.200 mensen uit de algemene bevolking. Gedurende die tijd ontwikkelden 101 mensen, 1.07%, die een vagotomie hebben ondergaan de ziekte van Parkinson, in vergelijking met 4829 mensen, 1,28%, in de controlegroep. Dit verschil was niet significant.

Maar toen de onderzoekers de resultaten analyseerden bij twee verschillende soorten vagotomiechirurgie vonden zij dat mensen die minstens vijf jaar eerder een truncale vagotomie hadden ondergaan minder kans hadden op de ziekte van Parkinson dan mensen die de operatie niet hebben ondergaan en die minimaal vijf jaar werden gevolgd. Bij een truncale vagotomie wordt de zenuwstam volledig weg gesneden. Bij een selectieve vagotomie worden slechts enkele takken van de zenuw weg gesneden.

Een totaal van 19 personen die tenminste vijf jaar eerder een truncale vagotomie hebben onderaan ontwikkelden de ziekte, 0,78%, vergeleken met 3932 mensen die geen operatie hebben ondergaan, 1,15%, en minstens vijf jaar werden gevolgd. Daarentegen ontwikkelden 60 mensen die vijf jaar geleden een selectieve vagotomie hebben ondergaan de ziekte van parkinson, 1,08%.

Na het aanpassen van factoren zoals chronische obstructieve longziekte, diabetes, artritis en andere aandoeningen, vonden de onderzoekers dat de mensen die een truncale vagotomie hadden ondergaan 40% minder kans hadden om de ziekte van Parkinson te ontwikkelen dan degenen die de operatie niet hebben gehad en gedurende vijf jaar gevolgd werden.

“Deze resultaten leveren een voorlopig bewijs dat de ziekte van Parkinson aan kan vangen in de darmen,” zei onderzoeksauteur Bojing Lui, MSc, van het Karolinska Instituut in Stockholm, Zweden. “Andere bewijzen voor deze hypothese zijn dat mensen met de ziekte van Parkinson vaak maagdarmproblemen hebben, zoals constipatie, wat al decennia voordat de ziekte zich ontwikkelt kan beginnen. Daarnaast tonen andere studies aan dat mensen die later de ziekte van Parkinson ontwikkelen een eiwit hebben die in de darmen een belangrijke rol speelt bij de ziekte van Parkinson.”

De theorie is dat deze eiwitten zich op de verkeerde manier kunnen vormen en die fout van cel naar cel kunnen verspreiden.

“Er is veel meer onderzoek nodig om deze theorie te testen en ons te helpen begrijpen welke rol dit speelt bij de ontwikkeling van de ziekte van Parkinson,” zei Liu. Bovendien kunnen er meerdere oorzaken en wegen zijn, aangezien de ziekte van Parkinson een syndroom is.

Hoewel het een groot onderzoek was gaf Liu aan dat er een beperking was, kleine aantallen in bepaalde subgroepen. De onderzoekers konden ook niet alle mogelijke factoren onderzoeken die het risico op de ziekte van Parkinson kunnen

Vertaling: Lia Keizer


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica