Liefdeshormoon wordt tijdens crisis vrijgegeven


Als u merkt dat uw partner minder ge´nteresseerd is dan u zelf bent kunnen uw hersenen een hormoon sturen dat kan helpen bij het oplossen van de relatie

NORWEGIAN UNIVERSITY OF SCIENCE AND TECHNOLOGY

LOVE HORMONE: Oxytocine wordt vaak het 'liefdeshormoon' of 'knuffelhormoon' genoemd, maar Amerikaanse en Noorse onderzoekers zijn tot de bevinding gekomen dat het ook een 'crisishormoon' kan zijn.

"Als mensen merken dat hun partner minder interesse in hun relatie toont dan zijzelf, neemt het niveau van dit relatiehormoon toe," zegt Andreas Aarseth Kristoffersen, onderzoeksassistent in het departement Psychologie van NTNU.

Het hormoon oxytocine wordt al lang geassocieerd met relaties. Oxytocine heeft een goede reputatie omdat, zo denkt men, het ons beter doet voelen door angst te verminderen en ons genereuzer te laten voelen. Onze hersenen scheiden het af tijdens orgasme. Het be´nvloedt ook de relatie tussen moeder en kind.

Maar het is niet allemaal knuffel en liefde.

"Twee hoofdtheorieŰn bestaan. Sommige wetenschappers zijn van mening dat oxytocine voornamelijk wordt vrijgegeven om een relatie te verbeteren en sterker te maken," zegt Aarseth Kristoffersen. Maar anderen geloven dat oxytocine vooral toeneemt wanneer we ons in moeilijke of zelfs bedreigende situaties bevinden. In die gevallen helpt het hormoon ons nieuwe sociale relaties op te zoeken.

Hormoon stijgt in goede en slechte tijden

NTNU-onderzoekers werkten samen met onderzoekers van de Universiteit van New Mexico om het verband tussen oxytocine en inspanningen bij koppels te bestuderen.

De wetenschappers onderzochten 75 Amerikaanse koppels, en 148 Noorse personen die ÚÚn van hun partners waren. Ph.D. Nicholas M. Grebe is hoofdauteur van de studie en werkte samen met professor Kennair van de afdeling psychologie van NTNU. Kennair heeft samengewerkt met Grebe's Ph.D. Adviseur Steven W. Gangestad.

"Deelnemers aan de studie werden gevraagd om na te denken over hun partner en hoe zij wilden hoe hun partner zich zou gedragen in hun relatie," zegt Trond Viggo Gr°ntvedt, PhD, van het Departement Psychologie.

Oxytocine niveaus werden gemeten zowel voor als tijdens de opdrachten. In beide studies vertoonden de individuen verhoogde hormoonniveaus toen ze sterke persoonlijke inzet voelden. In dit geval gaat de reputatie van oxytocine als liefdeshormoon op.

"Ja, oxytocine heeft betrekking op de gevoelens van betrokkenheid - maar deze associatie is bijzonder sterk als men zich meer betrokken voelt dan de partner," zegt Nick Grebe.

Maar de cruciale bevinding kwam uit de betrokkenheid van beide partners tegelijk.

De partners die meer ge´nvesteerd hadden in een relatie scheidden meer oxytocine af toen ze over hun relatie dachten dan de minder ge´nvesteerde partner. Het verschil in inzet tussen partners voorspelde het oxytocineniveau. Hier treedt oxytocine meer op als een 'crisishormoon'.

"Het lijkt me tegenspraak dat meer oxytocine vrijkomt, zowel wanneer het goed gaat als wanneer het minder gaat, maar zo is het," zegt Aarseth Kristoffersen.

Maar waarom zou dat zijn?

Steek meer energie in uw relatie.

"Dit kan zijn omdat mensen in een relatie waar hun partner twijfelt, meer nodig hebben," zegt Aarseth Kristoffersen.

"Het idee achter de voorspelling is dat oxytocine aandacht en motivatie zou kunnen bevorderen voor de relatie als die belangrijk of bedreigd is,ö zegt professor Gangestad.

Bijvoorbeeld, de partner die het meest ge´nvesteerd heeft in de relatie zou ervan kunnen profiteren om nog meer moeite te doen, zodat de meer sceptische partij opnieuw betrokken wordt.

"Wat hierin impliciet is, is een verklaring over wat oxytocine doet: het kan wellicht aandacht en motivatie opleveren om" de relatie te verzorgen ", zegt Gangestad.

Niettemin is er blijkbaar - gelukkig zullen sommigen zeggen - een limiet. Dit zou van toepassing zijn op relaties waar alles verloren lijkt en duidelijk op weg is naar een breuk. In die situaties laat de ge´nvesteerde partner niet dezelfde stijging van de oxytocine-niveaus zien.

"Er is geen zin om meer te investeren in een verloren oorzaak," zegt Kennair.

Er lijkt een limiet te zijn voor hoe lang je energie en middelen moet steken in een relatie die gewoon voorbij is.

Dit is echter vooralsnog nog steeds speculatie.

Wat je gelooft is van belang.

De onderzoekers vonden geen significant verschil tussen de resultaten tussen de VS en Noorwegen. Reacties op de studietaken waren consistent in beide culturele omstandigheden, waardoor de theorie wordt versterkt dat de onderliggende verklaring biologisch is.

De procedure in de twee landen varieerde iets. De Amerikaanse paren werden direct gevraagd over hoe toegewijd ze waren in hun relaties. De Noorse individuŰn werden gevraagd hoe ge´nvesteerd ze dachten dat hun partner in de relatie was. Dit maakte geen verschil in de resultaten.

Het is genoeg als je denkt dat de relatie verzwakt, omdat je partner interesse verliest. Dit zorgt ervoor dat je hersenen extra oxytocine vrijgeven.

'Ik zou kunnen benadrukken dat het niet noodzakelijkerwijs' slecht 'of' goed 'is voor een persoon om oxytocine vrij te geven. Ja, het kan de aandacht motiveren die bijdraagt tot het behoud van een relatie, maar zoals het artikel aanwijst, is dat niet noodzakelijk gewenst, Hoewel het kan zijn! Wat biologisch "functioneel" en sociaal "wenselijk" is zijn twee verschillende dingen, "zegt Nick Grebe.

"Wij vinden dat oxytocine op deze manier ons kan helpen om te begrijpen waarom het een rol speelt in andere vormen van onderlinge afhankelijkheid van sociale relaties - nieuwe romances of moederbabybanden, als twee voorbeelden. Het idee is dat emotioneel opvallende relaties, vooral wanneer die kwetsbaar zijn triggers zijn van het oxytocinesysteem, "concludeert Nick Grebe.

Vertaling: Andre Teirlinck


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica