Om postoperatieve pijn te verminderen, overweeg slaap – cafeďne

Slaap is essentieel voor een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid, en een chronisch gebrek aan goede slaap verhoogd het risico op verschillende chronische gezondheidsproblemen. Een nieuwe studie heeft zich gericht op wat voor rol slaapgebrek speelt in postoperatieve pijn.

“Controle op postoperatieve pijn is een uitdaging” zegt Giancarlo Vanini, M.D., een professor onderzoeks-assistent van The Department of Anesthesiology bij Michigan Medicine. “Er is een algemeen langdurige interesse in de wisselwerking van slaap en pijn, we weten dat ze elkaar beďnvloeden.

Verschillende onderzoeken laten zien dat slaapgebrek voor- of na een operatie, pijn verergert en, belangrijker nog, het voorspelt hoe de pijnbeleving zal zijn op langere termijn na een operatie. Echter, ondanks dat de relatie tussen slaap en pijn duidelijk is, de onderliggende verbinding blijft onduidelijk.”

Vanini is de senior auteur van een nieuwe studie, gepubliceerd in SLEEP, welke onderzoekt of bij ratten, korte en volledige slaaponderbrekingen, direct voorafgaand aan een operatie, de postoperatieve pijn verergert en de herstelperiode verlengt. “Gebaseerd op voorgaande gepubliceerde studies van SLEEP en anderen, hebben we al kunnen voorspellen dat een korte slaaponderbreking voorafgaand aan een operatie, de pijn verergert,” verteld Vanini. “Maar, we wilden ook onderzoeken of we iets aan konden doen aan de postoperatieve pijnbeleving door slaapgebrek”.

Misschien, cafeďne?

Het onderzoeksteam besloot om het effect van de wereldwijde gebruikte stimulans te analyseren: cafeďne.

“De meeste mensen zouden in de war raken van het idee om cafeďne te gebruiken, juist omdat we de gevaren van cafeďne bij slaapgebrek aldoor duidelijk maken” verteld Vanini. “Cafeďne in koffie en andere producten blokkeert de werking van Adenosine in de hersenen. Adenosine is een endogene stof welke mede de slaap bevordert. Daarom worden we meer wakker na het drinken van koffie.

Slaapgebrek verergert de pijnbeleving, dus we dachten dat cafeďne bruikbaar zou kunnen zijn voor het terugdringen van deze pijnbeleving veroorzaakt door slaapgebrek”.
Vanini verteld verder; “het leek ons een prettige manier om dit op deze manier te behandelen, want het is een simpele manier en vrijwel iedereen is wel bekend met cafeďne”.

Het onderzoeksteam gebruikte een rat om de chirurgische pijn in kaart te brengen door slaaponderbrekingen te veroorzaken en te kijken of de cafeďne deze pijn kon blokkeren. Daarna onderzochten de onderzoekers welke werking in de hersenen verstoord werd als pijn toenam bij slaaponderbrekingen.

“Het effect van slaapgebrek op pijngevoeligheid bij deze ratten werd geëlimineerd door het farmacologisch blokkeren van Adenosine in het voorste deel van de tussenhersenen, welke o.a. de slaap reguleert en verbonden is aan die gebieden in de hersenen verantwoordelijk voor de pijnbeleving” verteld Vanini.

Na het verwerken van alle gegevens, ontdekten Vanini en het team dat langer wakker zijn voorafgaand aan een operatie, de postoperatieve pijn en de herstelperiode hiervan significant verergerde en verlengde. Cafeďne hielp om dit te verzachten en te verminderen. “Cafeďne blokkeerde de verergering van chirurgische pijn veroorzaakt door voorafgaand slaapgebrek, “verteld Vanini. Verassend genoeg, de gegevens lieten zien dat dit niet veroorzaakt werd door de pijnstillende eigenschappen van cafeďne.
Het leek erop dat de cafeďne alleen effect had op de ratten die de slaaponderbrekingen ondergingen voorafgaand aan een operatie. We denken dat cafeďne misschien de verhoging van pijnbeleving kan voorkomen door het blokkeren van een deel van de neuro chemische veranderingen, veroorzaakt door slaapgebrek, in specifieke gebieden in de hersenen die de slaap- en waak reguleert en die in verbinding staan met de pijnbelevingsgebieden”.

Vanini zegt; “We moeten zeker meer onderzoek doen om dit interessante onderwerp te verduidelijken’.

Wat betekent dit voor de klinische setting?

Vanini en zijn team zijn zeer gemotiveerd door de resultaten van deze onderzoeken. “Deze resultaten zijn belangrijk omdat slaapgebreken en onvoldoende kwaliteit van slaap een veelvoorkomend probleem is in onze maatschappij”, zegt Vanini. En bovendien, vaak moeten patiënten ’s nachts of ’s morgensvroeg een lange afstand overbruggen om naar het ziekenhuis te komen voor die specifieke operatie. Hoe dan ook, de meeste patiënten krijgen geen adequate slaap voorafgaand aan een operatie”.

“Deze studie biedt een nieuwe benadering van de mogelijkheden om significante verbeteringen te vinden in pijnmanagement in ziekenhuizen. We kijken ernaar uit om nu te onderzoeken of cafeďne de pijnbeleving vermindert bij chirurgische patiënten.”

Vertaling Wendy Zwart


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica