Experiment op muizen werpt licht op voordelen van 'extra vierge' olijfolie


BioMed Central.

Experimenten uitgevoerd op muizen hebben aangetoond dat een verbinding aangetroffen in 'extra vierde' olijfolie enkele negatieve effecten van een vetrijk dieet kan omkeren. Deze verbinding, genaamd hydroxytyrosol kon markers van insulineresistentie en niet-alcoholische steatohepatitis omkeren bij muizen gevoerd met een vetrijk dieet. De resultaten zijn gepubliceerd in het open access tijdschrift Lipids in Health and Disease.

Hoewel er substantieel bewijs is dat het consumeren van ‘extra virgin’ olijfolie onderdeel is van een evenwichtige voeding, zijn de biologische en fysiologische redenen daarvoor nog onduidelijk.

Dr Rodrigo Valenzuela, hoofdauteur van de Universiteit van Chili, zei: "Hydroxytyrosol is een polyfenol gevonden in ‘extra vierge’ olijfolie, waarvan bekend is dat het antioxiderende eigenschappen heeft en een belangrijke rol kan spelen in onze gezondheid. Uit ons onderzoek blijkt dat bij muizen gevoerd met een vetrijk dieet, hydroxytyrosol een beschermende werking uitoefent op de lever."

De wetenschappers waren geïnteresseerd in het onderzoeken van de effecten van hydroxytyrosol op specifieke enzymen in de lever die belangrijk zijn voor de synthese van lange keten poly-onverzadigde vetzuren, waarvan sommige een belangrijke rol spelen in de vasculaire gezondheid. Muizen gevoed met een vetrijk dieet vertoonden een vermindering van deze leverenzymen wat een onbalans in de vetzuursamenstelling van de lever, hersenen en het hart tot gevolg heeft. Muizen op een vetrijk dieet aangevuld met hydroxytyrosol vertoonden een enzymactiviteit en vetzuursamenstelling van de drie organen die waargenomen wordt bij muizen op een gewoon dieet.

Dr Valenzuela verklaarde: “Uit onze studie bleek dat muizen op een vetrijk dieet (HFD) tekenen vertoonden van een niet-alcoholische leverziekte die heeft geleid tot de merkbare vermindering van de enzymactiviteit in de lever en de negatieve effecten op vetzuursamenstelling. We vonden ook dat de lever tekenen vertoonde van verhoogde oxidatieve stress waarvan we weten dat het de vervetting van de lever veroorzaakt. Het is intrigerend dat het toevoegen van een relatief lage dosis van hydroxytyrosol aan het dieet voldoende was om deze effecten te keren, de symptomen van leververvetting en de negatieve effecten in de andere organen te verminderen."

Vier groepen van 12 tot 14 muizen werden gevoed met hetzij een dieet met veel vet (60% vet) of een controledieet (10% vet), met of zonder aanvulling van 5 mg hydroxytyrosol per kg lichaamsgewicht, oraal, gedurende 12 weken. Bloed- en weefselmonsters werden verzameld aan het eind van het experiment om de effecten op oxidatieve stress, vetzuursamenstelling en enzymatische activiteit in meerdere organen te kunnen bestuderen.

Analyse van bloedmonsters onthulde een toename van de totale cholesterol en LDL-cholesterol met geen verandering in HDL-cholesterol bij muizen gevoed met een HFD. HFD vermeerderde ook de markers van insulineresistentie in het bloed die verminderden door hydroxytyrosol, maar niet bij de muizen gevoed met een controledieet.

De resultaten van deze studie versterken het bewijs dat veel van de voordelen van ‘extra vierde’ olijfolie kan worden gekoppeld aan de hydroxytyrosol, volgens de onderzoekers.

Dr Valenzuela voegde eraan toe: "Onze resultaten geven aan dat hydroxytyrosol een essentieel onderdeel is van de gezondheidsvoordelen van ‘extra vierde’ olijfolie. We hebben aangetoond dat deze verbinding bescherming biedt tegen oxidatieve stress en schadelijke vetzuursamenstelling in de lever, het hart en de hersenen, veroorzaakt door een vetrijk dieet. Echter, voorzichtigheid is geboden bij het extrapoleren van deze bevindingen op de menselijke consumptie van hydroxytyrosol daar onze experimenten zijn uitgevoerd op muizen in een gecontroleerde omgeving."

Vertaling: Andre Teirlinck


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica