Universiteit van Iowa onderzocht verband tussen obesitas en chemische subsituten in voedselverpakkingen


Universiteit van Iowa

Een nieuwe studie aan de Universiteit van Iowa toont aan dat een paar algemene chemische stoffen in plastiek verpakkingen voor levensmiddelen, waterflessen, en andere producten geen invloed hebben op overgewicht.

De chemicaliŽn - bisfenol F en bisfenol S (BPF en BPS) - worden steeds vaker gebruikt in verpakkingen van levensmiddelen ter vervanging van bisfenol A (BPA), waarvan studies hebben gevonden dat deze laatste de endocriene systemen verstoort en talrijke gezondheidsproblemen veroorzaakt. BPA wordt gebruikt in veel soorten verpakkingen voor snacks en drankjes, ingeblikt voedsel en waterflessen. De chemische stof wordt geabsorbeerd in het lichaam via het voedsel of de drank in de flessen.

Dit leidde enkele jaren geleden tot bezorgdheid; talrijke studies vonden dat BPA het risico op verschillende gezondheidsproblemen verhoogde, in het bijzonder obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten. Een consumentenreactie kwam op gang nadat de studies media-aandacht hadden gekregen, zodat fabrikanten begonnen met het afbouwen van het gebruik van BPA in consumentenproducten. Sommigen vervingen BPA door zogenaamde "BPA-vrije" producten zoals BPF en BPS.

Er is echter weinig bekend over de mogelijke gevolgen van de BPF en BPS op de mens. Deze nieuwe studie is de eerste die onderzoek verrichte naar de gevolgen van de blootstelling aan BPF en BPS op gebied van zwaarlijvigheid. Met behulp van de gegevens van een landelijk bevolkingsonderzoek, uitgevoerd door het Amerikaanse Centers for Disease Control (CDC), bevestigden de wetenschappers dat BPA invloed heeft op zwaarlijvigheid. De studie vond echter geen verband tussen obesitas en BPF of BPS.

De onderzoekers waarschuwen dat BPA nog steeds meer dan de helft van het wereldwijde marktaandeel in chemische stoffen inneemt, en de gemiddelde concentratie van BPF en BPS ongeveer een kwart is van die van BPA bij de Amerikaanse bevolking. Of BPF en BPS een verhoogd risico op obesitas geeft bij dezelfde blootstellingniveaus als van BPA blijft onbekend. Toekomstig onderzoek zal nodig zijn om de resultaten te bevestigen daar BPF en BPS waarschijnlijk meer en meer BPA zullen vervangen in consumentenproducten.

Vertaling: Andre Teirlinck


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica