Zwaarlijvige mensen hebben geen cellen met verzadigingshormonen

UNIVERSITEIT VAN BASEL

Volgens een rapport van Zwitserse artsen, verschenen in het tijdschrift Scientific Reports, hebben personen met ernstige overgewicht een verzwakt gevoel van verzadiging - hun lichaam geeft minder verzadigingshormonen vrij dan bij mensen met een normaal gewicht. De reden: de verantwoordelijke cellen in het maagdarmkanaal van zwaarlijvige mensen zijn sterk verminderd. Chirurgische gewichtsverliesprocedures kunnen deze aandoening herstellen.

Het slijmvlies van het bovenste maagdarmkanaal is de thuisbasis van zeer gespecificeerde cellen, de zogenaamde enteroendocriene cellen, die onze darminhoud constant analyseren. Tijdens een maaltijd maken ze verzadigingshormonen vrij in de bloedbaan. Dit signaliseert aan het lichaam dat er genoeg voedsel is ingezet en dat de maaltijd kan worden beŽindigd. Het gevoel van verzadiging wordt gecreŽerd in het centraal zenuwstelsel.

Weefselmonsters verwijderd.

In vergelijking met mensen met gewoon gewicht, is de afgifte van verzadigingshormonen verminderd bij zwaarlijvige mensen. Na bariatrische operaties, zoals een maagdoorgang of sleevegastrectomie, neemt de afgifte van deze hormonen weer toe.

Onderzoekers van de afdeling Biomedicine aan de Universiteit en het Universitair Ziekenhuis Basel en de St. Claraspital Basel samen met collega's van de Universiteit van Liverpool hebben de redenen voor deze verminderde afgifte van verzadigingshormonen bestudeerd. Zij onderzochten weefselmonsters van het maagdarmkanaal bij 24 vrijwilligers en 30 zwaarlijvige patiŽnten vůůr en na een gewichtsverlieschirurgie.

"Helaas vaak gestigmatiseerd"

Het team van onderzoekers onder leiding van dr. Bettina WŲlnerhanssen was in staat om aan te tonen dat het aantal enteroendocriene cellen bij zwaarlijvige mensen significant lager is dan bij mensen met normaal gewicht. Dit leidt tot een verminderde afgifte van verzadigingshormonen, wat op zijn beurt leidt tot een gewijzigde eetlust. De patiŽnten met overgewicht vertoonden ook veranderingen in het patroon van de zogenaamde transcriptiefactoren die verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van enteroendocriene cellen van stamcellen. Na de operatie werden het aantal enteroendocriene cellen en het patroon van transcriptiefactoren bijna geheel hersteld.

ďObesitas wort vaak gestigmatiseerd, en het is een algemeen geloof dat de oorzaak ervan ligt bij een gebrek aan zelfbeheersing en discipline," zegt WŲlnerhanssern. Er is echter geen twijfel dat metabolische factoren een belangrijke rol spelen. Uit de studie blijkt dat er structurele verschillen bestaan tussen mensen met een normaal gewicht en zwaarlijvigen, die het gebrek aan verzadigingsgevoel kunnen verklaren.

Vertaling: Andre Teirlinck


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica