Menselijke darmmicrobe kan leiden tot behandeling van multiple sclerose

MAYO CLINIC

ROCHESTER, Minn. - Mayo Clinic onderzoekers, samen met collega's aan de Universiteit van Iowa, rapporteren dat een menselijke darmmicrobe ontdekt in Mayo Clinic kan helpen bij het behandelen van auto-immuunziekten, zoals multiple sclerose. De bevindingen verschijnen in Cell Reports.

Hoewel er sinds millennia probiotica worden gebruikt, zijn er weinig gegevens die aantonen hoe een bacterie kan helpen bij een ziekte buiten de darm. Dit onderzoeksteam heeft microbiŽle monsters uit de darmen van patiŽnten getest op een muismodel met MS. In drie bacteriestammen ontdekten ze dat een microbe, Prevotella histicola, de immuunziekte effectief onderdrukt in het preklinisch model van MS.

"Dit is een vroege ontdekking die om verdere studie vraagt," zegt Joseph Murray, M. D., gastro-enteroloog van Mayo Clinic en senior auteur van het artikel. "Als we de microben uit het menselijk lichaam kunnen gebruiken om de menselijke ziekte buiten de darmen te behandelen, kunnen we een nieuw tijdperk van medicijnen intreden.

De onderzoekers constateren dat P. histicola, die uit de menselijke darm wordt gekweekt, een afname veroorzaakt van twee soorten pro-inflammatoire cellen, terwijl de families van cellen die ziekte bestrijden vermeerderen: T-cellen, dendritische cellen en een soort macrofage.

Het team concludeert dat in de toekomst dit type darmmicrobe een rol kan spelen in de behandeling van MS, die wordt veroorzaakt door een aanval door het immuunsysteem op de myeline schede, een natuurlijke isolatie die de zenuwen in de hersenen en ruggenmerg betreft.

"Recente MS microbiome studies hebben het gebrek aangetoond van Prevotella-genus bij patiŽnten met de ziekte en een toename bij patiŽnten met ziekteveranderende medicijnen," zegt Ashutosh Mangalam, Ph.D., hoofdauteur en assistent professor in pathologie aan de Universiteit van Iowa Carver College of Medicine, en hoofdonderzoeker van de studie. "En het is niet alleen voor MS, dit kan een soortgelijk modulerend effect hebben op andere zenuwstelsels en auto-immuunziekten."

Vertaling: Andre Teirlinck


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica