MRI-contrastmiddelen accumuleren in de hersenen

Nieuwe klinische en onderzoeksrichtlijnen vragen voorzichtigheid.

CASE WESTERN RESERVE UNIVERSITY

De Internationale Vereniging voor Magnetische Resonantie in de Geneeskunde (ISMRM) heeft nieuwe richtlijnen uitgegeven voor het gebruik van contrastmiddelen tijdens MRI-scans. Meer en meer onderzoek suggereert dat op gadolinium gebaseerde contrastmiddelen, geÔnjecteerd in de aderen van een patiŽnt om weefsels in MRI-beelden te markeren, zich ophopen in de hersenen. Meer dan 300 miljoen doses van dergelijke geneesmiddelen zijn sinds hun introductie in 1987 toegediend.

"Kleine hoeveelheden gadolinium zetten zich af in bepaalde delen van de hersenen bij mensen die een onderzoek met scanning ondergaan,Ē zei Vikas Gulani, MD, PhD, Universitair Docent Radiologie, Urologie en Biomedische Techniek aan de Case Western Reserve University School of Medicine, lid van het Case Comprehensive Cancer Center, en directeur van Magnetic Resonance Imaging aan University Hospitals Cleveland Medical Center. "Het ISMRM document geeft een overzicht van de literatuur en een reeks aanbevelingen over wat er zou moeten ondernomen worden als reactie op dit fenomeen." Gulani heeft de nieuwe aanbevelingen helpen opstellen en is hoofdauteur van de recensie die de cover haalde van The Lancet Neurology.

In de review suggereren Gulani en andere deskundigen dat, als gadolinium niet nodig is voor een bepaald onderzoek, het best niet toegediend wordt. Voor elk onderzoek moet een risico-batenanalyse plaatsvinden. "Bijna iedereen heeft een MRI-scan nodig op een bepaald moment, vaak met contrastversterking," zei Gulani. "Het idee dat gadolinium zich in de hersenen kan ophopen is voor patiŽnten verontrustend. In die situatie is het belangrijk om de risico's en de voordelen te overwegen.Ē Als gadolinium nodig is, moet het toegediend worden en de keuze van het middel is afhankelijk van een groot aantal factoren.

Het bepalen van de schade is een belangrijke overweging. Controlemiddelen op basis van gadolinium hebben een bewezen dienst voor nauwkeurige diagnose en behandeling van een groot aantal ziekten, waaronder kanker, neurologische pathologie, hartziekte, leverziekte en vele andere belangrijke aandoeningen die volwassenen en kinderen kunnen treffen. Ze worden geassocieerd met weinig bijwerkingen, waarvan de ernstigste zeer zeldzaam is en die alleen zieke patiŽnten met ernstig nierfalen raakt. De nieuwe beoordeling geeft geen aanwijzingen voor veranderingen in het gebruik van MRI-contrastmiddelen, aangezien er op dit moment geen bewijs bestaat dat de ophoping in de hersenen gezondheidsrisico's inhoudt. Het geeft echter duidelijkheid over het eerder onbekende fenomeen van gadoliniumafzetting in de hersenen en aanleiding voor toekomstig onderzoek.

Vertaling: Andre Teirlinck


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica