Postmenopauzale hormoontherapie geassocieerd met een hoger risico op gehoorverlies


BRIGHAM EN VROUWENHOSPITAAL

Boston, MA - Gehoorverlies treft ongeveer 48 miljoen Amerikanen en het aantal zal naar verwachting toenemen wanneer de bevolking ouder wordt. Sommige voorgaande studies suggereerden dat menopauze het risico op gehoorverlies kan verhogen, vermoedelijk door de vermindering van circulerende oestrogeenniveaus, en dat het vervangen van oestrogenen tijdens postmenopauzale hormoontherapie gehoorverlies zou tegengaan. Om de rol van de menopauze en postmenopauzale hormoontherapie als risicofactoren voor gehoorverlies te onderzoeken, hebben onderzoekers van het Brigham and Women's Hospital de onafhankelijke banden tussen de menopauze, orale hormoontherapie en het risico op zelf gemelde gehoorverlies bij 80.972 vrouwen onderzocht tijdens een studie genaamd “Nurses' Health Study II” (1991-2013). De bevindingen worden op 10 mei 2017 online gepubliceerd in Menopause, het tijdschrift van de Noord-Amerikaanse Menopause Society.

Gedurende de studieperiode ontwikkelde 23 procent van de deelnemers gehoorverlies. Onderzoekers vonden geen significante algemene associatie tussen de menopauze en het risico op gehoorverlies, hoewel een hoger risico wel werd geassocieerd met een oudere leeftijd tijdens de menopauze. Gebruik van postmenopauzale hormoontherapie werd geassocieerd met een hoger risico op gehoorverlies, en het risico leek groter te worden bij een langere gebruiksduur.

"Veel factoren dragen bij tot gehoorverlies, waaronder leeftijd, genen, geluid, medische condities, dieet- en levensstijlfactoren", verklaart Sharon Curhan, MD, ScM, hoofdauteur van de publicatie en onderzoeker bij Channing Division, Network Medicine in Brigham and Women's Hospital. "Ons onderzoek richt zich op het identificeren van diverse factoren om gehoorverlies te voorkomen. Hoewel de rol van geslachtshormonen in het gehoor complex is en nog niet volledig begrepen, suggereren deze bevindingen dat vrouwen die een natuurlijke menopauze ondergaan op oudere leeftijd een hoger risico kunnen hebben. Daarnaast wordt langer gebruik van postmenopauzale hormoontherapie geassocieerd met een hoger risico. Deze bevindingen suggereren dat gehoorgezondheid een overweging voor vrouwen kan zijn bij het evalueren van de risico's en voordelen van hormoontherapie", zegt Curhan.

Vertaling: Gea Weel


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica