Hoe melk kan bijdragen tot obesitas bij kinderen


Geschreven door: Michael Greger M.D. FACLM

We weten al dat borstvoeding meer dan 30 jaar beschermt tegen overgewicht, maar waarom? Het voeden van zuigelingen met koemelk creŽert een ongewone situatie. Koemelk is nodig om een groeiend kalf bijna twee pond per dag te doen bijkomen, 40 keer de groei van een mensbaby (zie Formula for Childhood Obesitas).

Het perfect voedsel voor de mens, verfijnd in de loop van miljoenen jaren, is de moedermelk. Opmerkelijk is dat bij alle zoogdieren het eiwitgehalte van moedermelk het laagst is. Het overmatig eiwitgehalte van koemelk is de oorzaak van obesitas op latere leeftijd.

In plaats van te worden gespeend blijven onze baby's melk drinken. De vraag rijst of de consumptie van een groei bevorderende substantie van een andere soort dan moedermelk fundamenteel invloed heeft op de menselijke groei en rijping. Uit onderzoek van de Indiana University bijvoorbeeld blijkt dat koemelk een verhoogd risico inhoudt op voortijdige puberteit; meisjes die veel melk drinken kregen eerder hun periodes. Consumptie van de soort melk in de kindertijd kan ongewenste gevolgen veroorzaken.

Alleen de moedermelk laat een metabolisch programmeren toe en beschermt tegen beschavingsziekten in het later leven, terwijl de consumptie van koemelk en andere zuivelproducten tijdens de adolescentie en volwassenheid een evolutionair nieuw gedrag inhoudt dat op lange termijn schadelijke gevolgen kan hebben voor de volksgezondheid.

Tieners blootgesteld aan zuiveleiwitten, zoals caseÔne, magere melk of wei, vertoonden een significante toename van de BMI en de middelomtrek vergeleken met een controlegroep. Daarentegen vindt men geen enkele studie gefinancierd door de zuivelindustrie die enig negatief effect van melk vermeldt.

Het hoofd van het Prevention Center Children's Hospital Boston en de voorzitter van de voedingafdeling van Harvard schreven onlangs een redactioneel voor het AMA's Pediatrics tijdschrift waarbij zij vraagtekens stellen rond de rol van koemelk in de menselijke voeding. Zij stelden: mensen hebben geen melk nodig van een ander dier; erger nog kan zuivel een rol spelen bij bepaalde vormen van kanker vanwege de hoge niveaus aan geslachtshormonen in de Amerikaanse melkproductie.

Vertaling: Andre Teirlinck


Omega 3 uit algen

Natuurlijke multivitamine

Earthrise Spirulina


Naar het andere nieuws van vandaag