Chronisch vermoeidheidssyndroom gelinkt aan onbalans in darmflora


Wetenschappers hebben abnormale aantallen van specifieke darmbacterien gevonden bij personen met het chronisch vermoeidheidssyndroom, inclusief degenen met en zonder comorbide PDS (prikkelbare darm syndroom).

COLUMBIA UNIVERSITY'S MAILMAN SCHOOL OF PUBLIC HEALTH

Wetenschappers van het Center for Infection and Immunity (CII) aan de Columbia University's Mailman School of Public Health hebben uitzonderlijke aantallen specifieke darmbacterien, gerelateerd aan het chronisch vermoeidheidssyndroom / myalgische encefalomyelitis, of ME/CVS, ontdekt bij patienten met en zonder gelijktijdig prikkelbare darm syndroom, of PDS. Deze bevindingen zijn gepubliceerd in het tijdschrift Microbiome.

De studie is een van de eerste die een disbalans in de darmbacterien uitzoekt bij personen met ME/CVS en IBS. ME/CVS is een complexe verzwakkende aandoening gekenmerkt door extreme moeheid na inspanning en andere symptomen zoals spier-en gewrichtspijn, cognitieve stoornissen, slaapstoornissen en orthostatische intolerantie. Ruim 90 procent van de patienten met ME/CVS heeft ook PDS.

De onderzoekers volgden vijftig patienten en vijftig gematchte gezonde controlepersonen, geworven op vier ME/CVS medische websites. Men werd getest op bacteriesoorten in de ontlasting en op immuunmoleculen in bloedmonsters.

Ze rapporteren:

-De aantallen onderscheiden soorten darmbacterien --Faecalibacterium, Roseburia, Dorea, Coprococcus, Clostridium, Ruminococcus, Coprobacillus-- , waren sterk geassiocieerd met ME/CVS; hun gecombineerde relatieve overvloed bleek voorspellend te zijn voor de diagnose.

-Toegenomen overvloed van ongeclassificeerde Alistipes en afgenomen Faecalibacterium waren de grootste biomarkers van ME/CVS in cominatie met PDS, waar toegenomen ongeclassificeerde Bacteroides overvloed en verminderde Bacteroides vulgatus de grootste biomarkers waren van ME/CVS zonder PDS.

-Een analyse van bacteriele metabolische reactiepaden geassiocieerd met verstoringen in de darmbacterien onthulde duidelijke verschillen tussen ME/CVS en ME/CVS-subgroepen in vergelijking met de gezonde controlegroepen.

-In ME/CVS-subgroepen correleerden metingen van de ernst van de symptomen, waaronder pijn en vermoeidheid met de overvloed van verschillende bacetrie-types en metabolische reactiepaden.

-Er werden geen veranderingen waargenomen in de immuun-markers--een bevinding die het tekort aan deelnemers die een korte tijd ziek waren, zou kunnen weergeven; eerdere onderzoeken suggereerde dat immuunveranderingen enkel zichtbaar zijn wanneer kort- en langdurende gevallen vergeleken worden.

“Personen met ME/CVS hebben een onderscheidende mix van darmbacterien en gerelateerde metabolische stoornissen die van invloed kunnen zijn op de ernst van hun ziekte”, aldus co-hoofdonderzoeker Dorottya Nagy-Szakal, postdoctoraal onderzoekswetenschapper aan het CII.

“Onze analyses suggereren dat we patienten met ME/CVS zouden kunnen suptyperen door hun faecaal microbioom te analyseren”, zegt co-hoofdonderzoeker Brent L. Williams, assistent-professor Pathologie en Celbiologie aan het CII. Subtyperen zou kunnen zorgen voor aanwijzingen om de verschillen in het manifesteren van ziekte te begrijpen.”.

“Net als PDS kan ME/CVS een storing met zich meebrengen in de bidirectionele communicatie tussen de hersenen en de darmen, gemedieerd door bacterien, hun metabolieten en de moleculen die ze beinvloeden” aldus seniorauteur W. Ian Lipkin, directeur van het CII en John Snow, professor Epidemiologie aan de Columbia's Mailman School. “Door de bacterien die specifiek betrokken zijn te identificeren, zijn we een stap dichterbij een meer accurate diagnose en gerichte therapieen.”.

Vertaling: Arnoud


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica