Onjuist positieve mammografie uitslagen gekoppeld aan piek in voorgeschreven kalmeringsmiddelen

Vrouwen die een onjuist positief mammografie resultaat ervaren, starten sneller met medicatie voor angst of depressie dan vrouwen die direct een negatief resultaat krijgen, blijkt uit studie onder leiding van Penn State en onderzoeker Joel Segel. De bevinding wijst op het belang van snelle en nauwkeurige follow-up testen om een diagnose borstkanker uit te sluiten.

Uit de studie bleek dat patiŽnten die een vals positief mammogram ontvangen, met een snelheid van 10 tot 20 procent sneller medicatie voor angst of depressie voorgeschreven krijgen dan patiŽnten die onmiddellijk negatief resultaat krijgen. Deze voorschriften zijn nieuw en geen voortzettingen van voorgaande voorgeschreven medicijnen.

Een vals positief resultaat is een verdachte bevinding op de screening, die leidt tot extra testen die niet eindigen in een diagnose borstkanker.

Bovendien, binnen die groep van patiŽnten die meer dan ťťn test nodig hadden om de false-positieve uitslag op te lossen was er een stijging van 20 tot 30 procent met personen die kalmeringsmiddelen begonnen te nemen. De toename was vooral merkbaar onder vrouwen met commerciele verzekeringen die meerdere tests nodig hebben om een diagnose van borstkanker uit te sluiten.

"De resultaten suggereren dat inspanningen om snel de aanvankelijk positieve bevindingen op te lossen, waaronder opvolgonderzoeken op dezelfde dag, kunnen helpen om angst te verminderen en zelfs voorkomen dat de angst of depressie medicatie wordt ingezet", aldus Segel, assistent professor in gezondheidsbeleid en administratie bij Penn State.

Uit deze studie blijkt dat sommige vrouwen die een aanvankelijk positieve uitslag krijgen, een extra follow-up nodig hebben, om verhoogde angst effectief te behandelen die de ervaring kan vergemakkelijken, zegt Segel.

Nog belangrijker, vanuit praktijk oogpunt, identificeert de studie subpopulaties die het grootste risico lopen op verhoogde angst na een vals positief mammogram, zegt Segel. Specifiek zijn vrouwen die na een aanvankelijk positieve bevinding meer dan een follow-up test nodig hebben om het op te lossen, vrouwen met een commerciŽle verzekering die een biopsie ondergaan, vrouwen die langer dan een week wachten om een negatief resultaat te ontvangen, en vrouwen die jonger zijn dan 50 jaar, hebben allemaal meer kans op significante angst of depressie.

"Regelmatige screening van borstkanker is van cruciaal belang voor vroegtijdige detectie," zegt Segel. "PatiŽnten moeten blijven communiceren met hun zorgverleners om ervoor te zorgen dat ze de juiste screening krijgen en contact kunnen opnemen als ze angst of depressie ervaren.Ē

Onderzoekers die commerciŽle en medischehulp-claims data onderzochten, identificeerden vrouwen tussen de 40 en 64 jaar die screening ondergingen zonder aanspraak op angst- of depressiemedicijnen.

Vertaling: Gea Weel


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica