Ziekte van Lyme behandelen: Wanneer worden symptomen opgelost bij kinderen?

CHILDRENíS NATIONAL HEALTH SYSTEM.

Voor veel Amerikanen betekent de zomer meer tijd buiten: werken in de tuin, boswandelingen, barbecues. Maar voor dit jaar in het bijzonder voorspellen sommige experts warmer weer met meer teken.

Die potentiŽle opgang van teken kan leiden tot een andere golf Ö de ziekte van Lyme, een bacteriŽle ziekte die specifiek door teken wordt overgedragen. Wanneer de teek minstens 36 uur op de huid blijft kunnen de Lyme veroorzakende bacteriŽn toeslaan. Veel patiŽnten ontwikkelen binnen 7 tot 10 dagen een rode gezwollen uitslag op de plaats van de beet. Als ze niet snel worden behandeld, kunnen patiŽnten symptomen ontwikkelen, zoals hoofdpijn, hartritmestoornissen, uitslag en gezichtsverlamming. Binnen enkele maanden kan Lyme artritis veroorzaken, meestal aan de knie.

De standaardbehandeling voor de Lyme-ziekte is antibiotica, zoals orale doxycycline als de patiŽnt ouder is dan 8 jaar of amoxicilline als het kind jonger is dan 8 - meestal gedurende twee weken voor vroege symptomen en langer voor late symptomen. Terwijl het duidelijk is wanneer het gevaar geweken is voor volwassenen, is weinig bekend over hoe snel dit is bij kinderen, zegt Mattia Chason, M.D., een derde jaars aan Children's National Health System. Dat gebrek kan artsen en hun gezinnen onzeker maken over het feit of een kind een herhaalde dosis antibiotica nodig heeft - of een ander soort - of dat de aanhoudende symptomen een andere oorzaak hebben.

Om deze vraag te beantwoorden, bekeken hij samen met collega's - met inbegrip van Dr. Chason's mentor, Roberta L. DeBiasi, MD, MS, hoofd van de afdeling Kindergeneeskunde-infectieziekten - gegevens uit de elektronische medische dossiers van 79 kinderen met een laboratorium-bevestigde diagnose van Lyme-ziekte van juni 2008 tot mei 2015 die waren opgenomen in het Childrenís Main Hospital. Het onderzoeksteam was vooral geÔnteresseerd in kinderen die hoofdpijn hadden - een sterke aanduiding van de vroege verspreide vorm van de ziekte - of pijn en zwelling van de knie, een sterke marker van de late vorm van de ziekte.

Ze vonden dat na de behandeling van kinderen met de vroege vorm van Lyme-ziekte de Lyme-geassocieerde hoofdpijn snel verdween - meestal binnen ťťn tot drie dagen - ongeacht hoe lang hoofdpijn aanwezig was voordat ze naar het ziekenhuis kwamen voor behandeling.

Echter, voor degenen met kniepijn en zwelling, had de meerderheid tussen twee tot vier weken nodig. Hoe langer de symptomen al aanwezig waren voordat de behandeling begon, zegt Dr. Chason, hoe langer het duurde vooraleer ze verdwenen.

Het team heeft ook gekeken naar een fenomeen dat na het behandelen van de Lyme ziekte optreedt en gekenmerkt is door een constellatie van symptomen, zoals vermoeidheid, algemene spierpijn en cognitieve vertraging, die zes maanden na een eerste diagnose van Lyme kan optreden. Slechts twee kinderen uit de 79 hadden deze diagnose gekregen, wat suggereert dat het bijzonder zeldzaam is in de pediatrische populatie.

Als geheel genomen, zegt dr. Chason geven de bevindingen een richtlijn aan artsen en familieleden op het moment van verlichting van de symptomen. "PatiŽnten die zich vroegtijdig melden hebben de neiging om snel te genezen,Ē zegt hij. "Maar voor degenen met latere symptomen kan de oplossing enige tijd duren. Die patiŽnten zouden hun arts moeten raadplegen als er nog maar een vermoeden is van Lyme."

Experts adviseren ouders hoe ze hun kinderen beschermen tegen de ziekte van Lyme. Hun tips:

Help kinderen om blootstelling te voorkomen door het laten dragen van kleding met lange mouwen en lange broek of het gebruik van afweermiddelen met 20 tot 30 procent DEET. Deze afweermiddelen kunnen gebruikt worden bij baby's vanaf 2 maanden oud, zegt Dr. Chason en zijn veilig voor de meeste individuen.

Controleer altijd het kind van buiten komt. De beste manier is dit elke avond te doen, zegt Dr. Chason. Controleer elk deel van het lichaam, met inbegrip van haar, oksels, zitvlak en de knieŽn.

Verwijder eventuele teken voorzichtig om zo veel mogelijk arachnid te verwijderen.

Weet hoe teken eruit zien. Als u niet zeker weet hoe een teek er uitziet, neem een foto en leg die voor aan de kinderarts.

Als de teek minstens 36 uur op de huid zit ga dan naar een dokter voor advies.

Vertaling: Andre Teirlinck


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica