Cellulaire stress in de hersenen kan bijdragen aan niet alcoholische vetleverziekte


Onderzoekers aan de George Washington University vinden een verband tussen cellulaire stress in de hersenen en niet alcoholische vetleverziekte.

Ontwrichtingen in een eiwitvouwproces die zich voordoen in de hersenen, bekend als stress van het endoplasmatisch reticulum (ER), kan leiden tot niet alcoholische vetleverziekte, onafhankelijk van andere factoren. Een onderzoeksteam aan de George Washington University (GW) publiceerde zijn resultaten in het Journal of Clinical Investigation Insight.

"Bijna 75 procent van de volwassenen met overgewicht ervaren niet alcoholische vetleverziekte, maar de onderliggende oorzaken zijn onduidelijk," zei Colin Young, Ph.D., senior auteur en assistent professor in farmacologie en fysiologie aan de GW School of Medicine and Health Sciences. "Recente bevindingen wijzen op ER stress als centraal in de ontwikkeling ervan. Wat ons onderzoek laat zien is dat ER stress in de hersenen een belangrijke bijdrage levert.”

Als de primaire plaats van cellulaire eiwitvouwing speelt ER een kritieke rol bij het behoud van de cellulaire functie. Wanneer er nutteloze overmaat is, overschrijdt de eiwitbelasting de ER vouwcapaciteit en een verzameling van geconserveerde signaalwegen, genaamd de ontwikkelde eiwitreactie (UPR), wordt geactiveerd om de ER-functie te bewaren. Op korte termijn gunstig, speelt chronische UPR-activering, bekend als ER stress, een belangrijke pathologische rol in de metabolische ziekte, zoals obesitas.

Young's onderzoeksteam heeft aangetoond dat UPR-activering in de hersenen, in het bijzonder in het voorhoofd, causaal verband houdt met niet alcoholische vetleverziekte. Ook bekend als hepatische steatose, toont het onderzoek aan dat ER stress in de hersenen de ziekte kan veroorzaken onafhankelijk van veranderingen in lichaamsgewicht, voedselinname en andere factoren.

Niet-alcoholische vetleverziekte vermindert de normale leverfunctie en is gekoppeld aan andere aandoeningen zoals diabetes en hart- en vaatziekten. De volgende stap is om te bepalen hoe en waarom er spanning optreedt in de hersenen en hoe het vetten opbouwt in de lever.

"Verder onderzoek kan ons een andere mogelijke manier geven om vetleverziekten aan te pakken,” zei Young. “De aandacht was t ot nu toegericht op hoe we de lever kunnen verbeteren, bijvoorbeeld door levermedicijnen te ontwikkelen. Ons onderzoek suggereert dat we misschien ook moeten denken aan de hersenen om niet alcoholische vetleverziekte te behandelen."

Vertaling: Andre Teirlinck


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica