Chronische leverontsteking gekoppeld aan westers dieet

Volgens een nieuw rapport in The American Journal of Pathology zijn voedsel, antibiotica en geslacht slechts enkele van de factoren die de balans tussen de darmen en de lever kunnen verstoren.

Een nieuwe studie in The American Journal of Pathology meldt dat muizen die een westers dieet hebben, dat hoog is in vet en suiker, leidt tot lever ontsteking, vooral bij mannen. Bovendien was leverontsteking het meest aanwezig bij mannelijke muizen die een westers voedingsdieet aten, die muizen ontbrak het ook aan farnesoid x-receptor (FXR), een galzuur receptor.

Het onderzoek is belangrijk omdat het dieet linkt met veranderingen in de darmflora evenals het galzuur profiel, waarbij de mogelijkheid aanwezig is dat probiotica en galzuur receptor agonisten nuttig kunnen zijn bij het voorkomen en behandelen van hepatische ontstekingen en progressie kan geven bij geavanceerde leverziekten zoals kanker.

ďWe weten dat de overgang van steatose, of vette lever, tot statohepatitis (ontsteking in de vette lever) een cruciale rol speelt bij leverbeschadigingen en carcinogenesis. Omdat de lever 70% van zijn bloedtoevoer uit de darmen ontvangt, is het belangrijk om te begrijpen hoe de darm bijdraagt tot de ontwikkeling van een leverziekte,Ē legde hoofdonderzoeker Yu-Jui Yvonne Wan uit, PhD, professor en vice-voorzitter van de afdeling pathologie en laboratoriumgeneeskunde aan de UC Davis Health. ďOnze gegevens tonen aan dat dieet, geslacht en verschillende antibiotische behandelingen de darmflora evenals het galzuur profiel veranderen en verschillende effecten hebben op leverontsteking.Ē

Dr. Wan en haar team gebruikten een FXR-deficiŽnt muis model (FXR KO), dat een belangrijk instrument geworden is om de rol van dieet en ontsteking beter te begrijpen bij de ontwikkeling van leverziekten, waaronder kanker, omdat patiŽnten met cirrose of leverkanker ook lage FXR niveaus hebben.

Andere gepubliceerde gegevens hebben al aangetoond dat FXR-deficiŽnte muizen spontaan steatohepatitis en levertumoren ontwikkelen, zelfs wanneer ze een normaal knaagdier dieet krijgen. In deze studie werden wilde en FXR-deficiŽnte muizen gedurende 10 maanden gevoed met een westers-dieet of een bijbehorende controle dieet. Zij vonden overeenkomsten tussen westerse dieetinname en FXR-tekort. Bijvoorbeeld, zowel de westers-dieet gevoede wilde muizen als de controle dieet gevoede FXR KO muizen ontwikkelden steatosis, die ook ernstiger was bij de mannetjes muizen als bij de vrouwtjes. Echter, interessant genoeg, hadden alleen de FXR-deficiŽnte mannelijke muizen massale lymfocyt- en neutrofiele infiltratie in de lever, en alleen de westerse-dieet gevoede mannelijke FXR KO muizen hadden vet adenomen.

"Deze studies tonen aan dat een westerse dieetinname en FXR-inactivatie ook de ontstekingsversterking van de lever verhoogden, met een gecombineerd verhoogd effect," zei Dr. Wan. "Het introduceren van antibiotica om ontstekingen te verminderen had ook verschillende effecten op basis van de diŽten die de muizen kregen.Ē

Afhankelijk van het type dieet dat werd verstrekt, beÔnvloedt breed-spectrum antibiotica, die de meeste darmbacteriŽn elimineren, bij FXR-deficiŽnte muizen leverontsteking op verschillende manieren. Bij de controle dieet-gevoede muizen, blokkeerde een cocktail van ampicilline, neomycine, metronidazool en vancomycine volledig de hepatische neutrofiele en lymfocyt infiltratie. Echter, deze cocktail van antibiotica (Abx) was niet in staat om een hepatische ontsteking te elimineren bij westerse dieet gevoede FXR KO muizen. Aanvullende analyse toonde aan dat veel ontstekingsgenen hogere expressie niveaus hadden bij de westerse-dieet dan bij de controle-dieet gevoede FXR KO muizen na Abx behandeling.

Bij het analyseren van de samenstelling van de darmflora vonden de onderzoekers dat Proteobacteria en Bacteroidetes bleven na de breed-spectrum antibiotische behandeling bij de westers-dieet gevoede FXR KO muizen. Echter Gram-negatief dekkende antibiotica, dat wil zeggen polymyxine B, vermeerderde Firmicutes en verminderde ProteobacteriŽn evenals hepatische ontstekingen bij westers-dieet gevoede FXR KO mannelijke muizen. Zij suggereren dat de nadelige effecten van het westerse dieet op de lever gedeeltelijk kunnen worden uitgelegd door de aanhoudendheid van pro-inflammatoire ProteobacteriŽn en de vermindering van anti-inflammatoire Firmicutes in de darm.

Primaire en secundaire galzuren worden gesynthetiseerd door levercellen en darmbacteriŽn. Galzuren zijn signalerende moleculen voor lipide- en suikerhomeostase evenals ontstekingsrespons. Uit de gegevens die uit deze groep werden gegenereerd bleek dat de door antibiotica verminderde leverontsteking gepaard ging met verminderde vrije en geconjugeerde secundaire galzuren op een geslachtsafhankelijke manier.

ďDarm- en levergezondheid is gekoppeld. Het is duidelijk dat een microbiŽle onbalans en gedisreguleerde galzuursynthese onlosmakelijk verbonden zijn, en zij dragen bij tot leverinflammatie via de buik-leveras. Bovendien kunnen de darmflora en galzurenprofielen het geslachtsverschil verklaren bij leverziekte, aangezien de incidentie van leverkanker veel hoger is bij mannen dan bij vrouwen. Verder kan bij de antibiotica behandelde muizen de verandering in het galzuren profiel ook primair en secundair zijn op de veranderingen in de darmflora omdat antibiotica direct galzuur bacteriŽn kan elimineren die op hun beurt extra veranderingen kunnen aanbrengen bij de galzuur samenstelling,Ē merkte Dr. Wan op. ďOnze resultaten suggereren dat probiotica en FXR agonisten een belofte inhouden bij de preventie en behandeling van hepatische ontsteking en progressie bij geavanceerde leverziekten zoals kanker. "

Vertaling: Lia Keizer


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica