Koffie drinken vermindert het risico op overlijden, blijkt uit onderzoek

IMPERIAL COLLEGE LONDEN

Mensen die ongeveer drie kopjes koffie per dag drinken, kunnen langer leven dan mensen die geen koffie drinken, blijkt uit oriëntatie studie.

De bevindingen komen uit de grootste studie van zijn soort, waarin wetenschappers gegevens analyseren van meer dan een half miljoen mensen over 10 jaar uit diverse Europese landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, om het effect van koffie te onderzoeken op risico van sterfte.

Onderzoekers van het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) en Imperial College London ontdekten dat hogere niveaus van koffieconsumptie was geassocieerd met een verminderd risico op overlijden, in het bijzonder bij overlijden aan bloedsomloopziekten en ziektes die verband houden met het spijsverteringskanaal.

Koffie is een van 's werelds meest gebruikte dranken, met een geschatte 2,25 miljard kopjes over de hele wereld elke dag. Het bevat een aantal verbindingen die kunnen interageren met het lichaam, inclusief cafeďne, diterpenen en antioxidanten, en de verhoudingen van deze verbindingen kan worden beďnvloed door de verschillende methoden die gebruikt worden om koffie te bereiden.

Vorige studies die op zoek waren naar een verband tussen koffieverbruik en gezondheidsresultaten hebben echter tegenstrijdige resultaten geuit, maar grote studies in zowel de VS als Japan hebben sindsdien een potentieel gunstig effect van het drinken van koffie onthuld.

In de laatste studie, gepubliceerd in het tijdschrift Annals of Internal Medicine, hebben onderzoekers met de grootste analyse van de effecten van koffie bij de Europese bevolking - waar koffie de consumptie en bereidingsmethoden variëren van een espresso in Italië tot een cappuccino in het Verenigd Koninkrijk - een soortgelijke associatie gevonden tussen consumptie en sterfte.

"We vonden dat het hogere koffieverbruik geassocieerd was met een lager risico op overlijden van welke aard dan ook, en speciaal voor circulatoire aandoeningen en spijsverteringsziekten," zei de voornaamste auteur dr. Marc Gunter van de IARC en

voormalig bij Imperials’s School of Public Health. "Belangrijk is, dat deze resultaten vergelijkbaar waren in alle 10 Europese landen, met variabele koffie drinkgewoonten en gewoontes. Onze studie biedt ook belangrijke inzichten in de mogelijke mechanismen voor de gunstige gezondheidseffecten van koffie."

Gebruik van gegevens uit de EPIC studie (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition), analyseerde de groep gegevens van 521.330 mensen van de leeftijd van 35 uit 10 EU-landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Denemarken en Italië. De diëten van mensen werden beoordeeld met behulp van vragenlijsten en interviews, met het hoogste niveau van koffieverbruik (per volume) gemeld in Denemarken (900 ml per dag) en het laagste in Italië (ongeveer 92 ml per dag). Degenen die meer koffie dronken waren ook waarschijnlijker jonger, rokers, drinkers, aten meer vlees en minder fruit en groenten.

Na 16 jaar follow-up waren bijna 42.000 mensen in de studie gestorven uit een reeks van aandoeningen waaronder kanker, bloedsomloopziekten, hartfalen en beroerte.

Na nauwkeurige statistische aanpassingen voor levensstijl factoren zoals dieet en roken, vonden de onderzoekers dat de groep met de hoogste consumptie van koffie een lager risico voor alle oorzaken van de dood had, vergeleken met degenen die geen koffie hebben gedronken. Ze vonden dat cafeďne een soortgelijk effect had. Echter, consumptie van cafeďne en koffie met cafeďne is niet eenvoudig te scheiden, omdat ze het niet konden uitsluiten dat cafeďnevrije koffiedrinkers in voorgaande perioden van hun leven koffie met cafeďne hadden gedronken.

In een subset van 14.000 mensen analyseerden ze ook metabolische biomarkers, en ontdekte dat koffie drinkers in het algemeen gezonde levers kunnen hebben en betere glucosecontrole dan niet-koffie drinkers.

"We vonden dat het drinken van meer koffie werd geassocieerd met een gunstiger leverfunctieprofiel en immuunrespons," legde Dr. Gunter uit. "Dit, samen met de consistentie van de resultaten met andere studies in de VS en Japan geeft ons meer vertrouwen in dat koffie een gunstig gezondheidseffect kan hebben."

Volgens de groep is meer onderzoek nodig om erachter te komen welke van de verbindingen in koffie een beschermend effect of potentieel kunnen geven om de gezondheid ten goede te komen. Andere mogelijkheden voor onderzoek om te verkennen zouden interventie studies kunnen omvatten, kijken naar het effect van koffie drinken op de gezondheid.

Professor Elio Riboli, hoofd van de School van Volksgezondheid bij Imperial, die de EPIC-studie heeft opgericht, zei: "Deze bevindingen dragen bij aan een sterker bewijs dat aangeeft dat koffie niet alleen veilig is, maar het kan zelfs een beschermend gezondheidseffect hebben voor mensen. Terwijl verder onderzoek nodig is, kunnen we er zeker van zijn dat de resultaten van grote Europese studies vorige bevindingen over de hele wereld bevestigen.”

Dr. Gunter voegde eraan toe: "Vanwege de beperkingen van observatieonderzoek, zijn wij niet in het stadium om mensen aan te bevelen om minder of meer koffie te drinken. Dat gezegd hebbende, onze resultaten suggereren dat gematigd koffie drinken – zo’n 3 kopjes per dag – geen schade toedoet aan de gezondheid en dat het toevoegen van koffie aan iemands dieet de gezondheid kan bevorderen.

Vertaling: Gea Weel


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica