Kruidenmedicijn toont potentieel om kanker te behandelen

KING ABDULLAH UNIVERSITEIT VAN WETENSCHAP EN TECHNOLOGIE (KAUST)

Onderzoekers van KAUST hebben lokaal gezocht naar planten die het potentieel hebben om kanker te bestrijden. Nu blijkt dat drie planten die worden gebruikt in de traditionele geneeskunde in Saoedi-ArabiŽ in aanmerking komen voor verder onderzoek naar hun antikanker eigenschappen.

Kanker is wereldwijd een belangrijke oorzaak van ziekte en overlijden. In 2015 heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) 8,8 miljoen kankerverwante sterfgevallen geregistreerd, maar bijna twee keer zoveel gevallen worden jaarlijks gediagnosticeerd. En de WHO voorspelt dat door de groeiende levensduur het aantal kankerdiagnoses waarschijnlijk in de komende twee decennia zal blijven stijgen met ongeveer 70% .

Op zoek naar uitbreiding voor kankerbehandelingen - vooral eenvoudige en goedkope - heeft een team onder leiding van Timothy Ravasi en Christian Voolstra van KAUST het biologisch potentieel (bioactiviteit) onderzocht van een reeks planten die reeds in de traditionele geneeskunde gebruikt worden .

Kruiden als geneesmiddel inzetten is gebruikelijk in Saoedi-ArabiŽ, verklaart Ravasi's PhD-student, Dina Hajjar. "Er zijn echter bijna geen wetenschappelijke studies," zegt Hajjar. "De Saoedi's hebben de neiging om voortgaand op de kennis van hun overleden familieleden te beslissen over het gebruik van kruiden zonder kennis over de biologische of chemische activiteit ervan."

Het team heeft aanvankelijk 52 planten onderzocht om drie beloftevolle planten over te houden:Juniperus phoenicea (bekend als Arar of Fenicese jeneverbes), Anastatica hierochuntica (bekend als Kaff Maryam of roos van Jericho) en Citrullus colocynthis (bekend als Hanzal of bittere komkommer).

Het team gebruikte cellulaire fenotypische profielen via beeldvorming op basis van hoogwaardige screening om de antikanker werking te beoordelen. Deze aanpak volgde een techniek die in 2016 werd ontwikkeld door Stephan Kremb en Christian Voolstra, die een uitgebreid markeerpaneel gebruiken met gestandaardiseerde instellingen - een efficiŽnt proces dat mogelijk door andere laboratoria zou kunnen worden over genomen. Het komt erop neer dat het team de cytologische profielen van fracties uit de planten vergeleken met een reeks referentieverbindingen van gevestigde werkingsmechanismen.

Dit zorgde ervoor dat men voor het eerst kon laten zien dat deze drie planten krachtige antikanker eigenschappen bevatten - topoisomerase remmers, verbindingen die de topoisomerase enzymen kunnen blokkeren die de veranderingen in het DNA regelen - die kunnen worden gebruikt om nieuwe antikankerremmers te ontwikkelen .

Er zijn echter nog veel stappen nodig voordat deze verbindingen goed getest en beschikbaar zijn voor klinische behandelingen bij kanker. "De actieve verbindingen die in de studie zijn geÔdentificeerd moeten geŽvalueerd worden en beter gekenmerkt," zegt Hajjer. "Verder moeten deze actieve verbindingen in vivo worden gesynthetiseerd en getest."

Deze studie bewijst de kracht van het gebruik van beeldvormende high-content screening bij het onthullen van informatie over de bioactiviteit van onbekende natuurlijke hulpbronnen. Hajjar voegt eraan toe dat het ook de kans biedt op meer spannende ontdekkingen over de natuurlijke hulpbronnen in Saoudi ArabiŽ.

Vertaling: Andre Teirlinck


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica