Hormoon-beÔnvloede sociale strategieŽn vormen de menselijke sociale hiŽrarchie


UNIVERSITEIT VAN TEXAS IN AUSTIN

AUSTIN, Texas - In een kippenspel werden de meest agressieve spelers testosteron toegediend waardoor zij bereidwilliger werden om anderen te schaden. En hoewel het zo makkelijk is om zo'n havikachtig gedrag te demonstreren, zeggen psychologen van de universiteit van Texas in Austin dat er een evolutionaire reden is voor hun gedrag.

Hoge testosteron niveaus worden geassocieerd met competitief, status zoekend sociaal gedrag, terwijl lage testosteron meer aanleiding geeft tot coŲperatieve gedragingen. Deze verschillende hormoonprofielen hebben in de loop van de menselijke evolutie sociale hiŽrarchieŽn gevormd, aldus de onderzoekers.

"Evolutionaire analyse suggereert dat natuurlijke selectie gunstig is voor een gemengde bevolking," zei professor Robert Josephs van UT Austin. "Er zijn bewijzen van verschillende sociale tactieken tussen soorten, kevers en spinnen, zalm en orangoetangs.Ē

In een studie gepubliceerd in Hormones and Behavior, modelleerden onderzoekers status interacties in een monetair havik-duif spel. Net als bij het kippenspel waarin twee auto's naar elkaar rijden en de eerste om de crash te voorkomen de "kip" wordt genoemd, kunnen de havik-duif spelers dominante (havik) of ondergeschikte (duif) strategieŽn aannemen voor een monetaire uitkering. Als een speler havik kiest terwijl de andere duif kiest, ontvangt de havik een grotere uitbetaling van 4: 1. Als beide spelers duif kiezen, profiteren beide evenveel, maar matig 2: 2; als beide spelers havik kiezen ontvangen ze ook geen uitbetaling.

"Groepen met meer dan ťťn hoog-testosteron individu kunnen een hoog niveau van statusconflict ondervinden dat individuele en collectieve resultaten kan ondermijnen, terwijl groepen die gemengd zijn sociale hiŽrarchieŽn vormen die de coŲrdinatie verbeteren en adaptieve collectieve prestaties bevorderen", aldus de hoofdauteur en UT Austin psycholoog Ph.D. Alumnus Pranjal Mehta, die nu assistent professor is in de psychologie aan de Universiteit van Oregon.

Achtennegentig deelnemers werden verdeeld in twee groepen van hetzelfde geslacht. Vetmonsters werden voor en tijdens het spel genomen om de testosteronniveaus evenals het stresshormooncortisol te meten. Cortisol, in hoge niveaus wordt gekoppeld aan onderdanig, vermijdend gedrag, terwijl het op lage niveaus wordt gekoppeld aan dominante en agressieve gedragingen.

In 10 rondes kozen de deelnemers in het algemeen voor havikstrategieŽn de helft van de tijd, een getal dat niet verschilde tussen mannen en vrouwen, die verder beweren dat een gelijkmatig gemengde populatie van haviken en duiven door de evolutie is begunstigd . Echter, deelnemers met hogere niveaus van testosteron kozen vaker havikbeslissingen dan die met lage niveaus. Verder, deelnemers wiens cortisol toenam tijdens het spel waren geneigd om te kiezen voor duif strategieŽn, terwijl degenen wiens cortisol afgenomen was meer havik besluiten troffen.

"Mensen met hoge testosteron lijken meer bereid te zijn om anderen te schaden om het gewenst resultaat te bereiken, terwijl lage-testosteron individuen meer empathie ervaren en meer geÔnteresseerd zijn in het samenwerken met anderen," zei Mehta.

Onverwacht, de zelfgemelde tevredenheid van de deelnemers werd positief geassocieerd met testosteron niveaus, maar alleen bij deelnemers die minder cortisol hadden. Deze gezamenlijke invloed van testosteron en cortisol is in overeenstemming met een ontluikende literatuur over duale hormonale effecten, waarbij de invloed van testosteron wordt vergemakkelijkt door lage cortisol niveaus, maar geblokkeerd door hoge cortisolhoeveelheden.

"Sociale motieven die zich weerspiegelen in dominantie, respect en het nastreven van status, kunnen het effect van testosteron op keuzes in het kippenspel verklaren, maar we hebben deze sociale motieven niet direct onderzocht," zei Mehta. "Toekomstig onderzoek moet dergelijke motieven meten om de psychologische mechanismen te begrijpen onderliggend aan de hormonale effecten die we waargenomen hebben."

Vertaling: Ande Teirlinck


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica