De hersenen van vaders reageren verschillend op dochters en zonen


Dagelijkse interacties met peuters kunnen beïnvloed worden door geslacht.

AMERIKAANSE PSYCHOLOGISCHE VERENIGING

WASHINGTON - Volgens hersenconsultaties en opnames van de dagelijkse interacties van ouders met hun kinderen zijn vaders attenter en responsiever op de behoeften van hun peuterdochters dan op die van hun zonen, .

Vaders van peuterdochters zongen meer voor hun dochters en spraken opener over emoties, waaronder verdriet, misschien omdat ze opener staan voor de gevoelens van meisjes dan jongens, 'aldus de studie, gepubliceerd in de American Psycological Association’s Journal Behavioral Neuroscience. Vaders gebruiken ruwere en meer prestatiegerelateerde taal (bijvoorbeeld woorden zoals trots, win en top) tegenover hun zonen. Vaders van dochters gebruikten meer analytische taal (bijvoorbeeld woorden zoals allemaal, onder en veel), gekoppeld aan toekomstig academisch succes.

'Als het kind huilt of naar papa vraagt, reageren vaders vlugger op hun dochters dan op hun zonen,' zei onderzoeker Jennifer Mascaro, promovendus van de Emory University. "We moeten ons bewust zijn van hoe onbewuste opvattingen van geslacht kunnen meespelen in de manier waarop we zeer jonge kinderen behandelen."

Het onderzoek evalueerde of de verschillende manieren waarop vaders zonen of dochters behandelen kunnen beïnvloed worden door verschillende hersenreacties op mannelijke of vrouwelijke kinderen. De studie kon niet bepalen of die verschillende hersenreacties betekenen dat de vaders op één of andere manier moeilijk verbonden zijn met de genetica of evolutie van hun zonen of dat de vaders gebonden zijn aan maatschappelijke normen die betrekking hebben op geslacht.

Studies over ouderschap zijn vaak bevooroordeeld in het lab, omdat deelnemers volgens hen verwachte antwoorden geven of zich niet bewust zijn van hun eigen gedrag. De onderzoekers van de Emory University en de Universiteit van Arizona, vermeden dat probleem door hun studie uit te voeren in het echte leven. De studie gebruikte gegevens van 52 vaders van peuters (30 meisjes, 22 jongens) in het Atlanta-gebied, die een kleine handcomputer opgeklemd kregen. Het apparaat werd willekeurig om elke negen minuten ingeschakeld om gedurende de periode van 48 uur geluid op te nemen. Sommige van de vaders in de studie hadden meer dan één kind, maar de studie richtte zich alleen op hun interacties met een zoon of dochter.

"Mensen doen verrassend normaal als ze het toestel dragen," zei Mascaro. 'Ze vergeten dat ze het dragen of ze zeggen tegen zichzelf dat alles ok is.’

De vaders werden ook gevraagd om het apparaat 's nachts in de kamer van hun kind op te laden, zodat er geen nachtinteracties met hun kinderen zouden kunnen worden opgenomen, zei Mascaro, assistent-professor in Family and Preventative Medecine aan de Emory School of Medicine.

Vaders ondergingen ook functionele MRI-hersenscans tijdens het bekijken van foto's van een onbekende volwassenene, een onbekend kind en hun eigen kind met gelukkige, droevige of neutrale gezichtsuitdrukkingen. Vaders van dochters reageerden heftiger op de gelukkige gezichtsuitdrukkingen van hun dochters in gebieden van de hersenen die belangrijk zijn voor visuele verwerking, beloning, emotieregelgeving en gezichtsverwerking dan vaders van zonen. In een bevinding die de onderzoekers niet hadden voorspeld, reageerden de hersenen van de vaders van jongens sterker op de neutrale gezichtsuitdrukkingen van hun zonen, mogelijk omdat vaders reageren op de meer dubbelzinnige emotionele vertoningen van hun zonen. Er was geen significant verschil in de hersenreacties van de vaders op verdrietige gezichtsuitdrukkingen van zonen of dochters.

In de dagelijkse interacties gebruikten de vaders van de dochters meer taalverwijzingen naar het lichaam van het kind (bijvoorbeeld woorden zoals buik, voet). Vorig onderzoek heeft aangetoond dat preadolescente meisjes vlugger hun ontevredenheid over hun lichaam uitdrukken.

De studie was gericht op vaders omdat er minder onderzoek is over de rol van vaders bij het opvoeden van jonge kinderen, aldus Mascaro. De studie kon geen definitieve langetermijn gevolgen vinden tussen de verschillende behandelingen van zonen of dochters als peuters en de toekomst van de kinderen, maar er werden wel enkele mogelijke links onderzocht die een aantal aanbevelingen voor vaders kunnen geven. Sinds het onderzoek in de Verenigde Staten kon de studie ook geen conclusies trekken over vaders in andere culturen met verschillende andere normen over het vaderschap.

Als vaders meer aanwezig en attenter zijn voor hun dochters en openstaan voor emoties, kunnen meisjes meer empathie ontwikkelen dan jongens, zei Mascaro. "Het feit dat vaders eigenlijk minder aandacht kunnen schenken aan de emotionele behoeften van jongens, ondanks hun beste bedoelingen, is belangrijk om te herkennen," zei ze.

Ander onderzoek heeft gevonden dat beperkte emoties bij volwassen mannen verband houden met depressie, verminderde sociale intimiteit, burgerlijke ontevredenheid en een lagere drang naar geestelijke gezondheid.

Vorige onderzoek heeft ook aangetoond dat 'rough-and-tumble' spel door ouders jonge kinderen kunnen helpen hun emoties beter te regelen. Vaders van dochters willen wellicht meer meedoen met meisjes, hoewel dit spel vaker bij jongens wordt geassocieerd, zei Mascaro.

'De meeste vaders proberen er alles aan te doen om hun kinderen te laten slagen in het leven maar hun interacties met hun kinderen zijn misschien subtiel bevooroordeeld op basis van geslacht,' zei Mascaro.

Vertaling: Andre Teirlinck


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica