Rozemarijn aroma kan werkgeheugen bij kinderen bevorderen


BRITISH PSYCHOLOGICAL SOCIETY

Blootstelling aan essentiële olie van rozemarijn kan het werkgeheugen bij kinderen significant verbeteren. Dit is één van de bevindingen uit een studie die vandaag op donderdag 4 mei 2017 werd gepresenteerd op de jaarlijkse conferentie van de Britse Psychologische Vereniging, door dr. Mark Moss en Victoria Earle van Northumbria University.

Dr. Mark Moss zegt: “Ons vorige onderzoek toonde aan dat het aroma van rozemarijnolie de cognitie kan verbeteren bij gezonde volwassenen. Omdat we weten hoe belangrijk het werkgeheugen is voor leerprestaties, wilden we kijken of soortgelijke effecten ook gevonden konden worden bij schoolgaande kinderen in de schoolomgeving.”

In totaal 40 kinderen van tussen de 10 en 11 namen deel aan een test waarbij ze verschillende mentale taken uitvoerden in de klas. Ze werden willekeurig in een ruimte gezet waar ofwel 10 minuten lang de geur van rozemarijnolie was verspreid ofwel een ruimte zonder geur.

De kinderen werden individueel getest, gezeten aan tafel tegenover de onderzoeker. Nadat ze zichzelf had voorgesteld aan het kind zei de onderzoeker: “Je zit hier om een paar geheugenspelletjes te doen. Wees maar niet nerveus maar doe gewoon je best om te onthouden wat ik je vraag.”

Uit de analyse bleek dat de kinderen in de ruimte met aroma significant hogere scores behaalden dan degenen die in de niet-geurende ruimte zaten. De test waarbij ze zich woorden moesten herinneren vertoonde de grootste verschillen in scores.

Dr. Moss zegt: “Waarom en hoe rozemarijn dit effect kan hebben is nog onderwerp van discussie. Het zou kunnen dat aroma’s de elektrische activiteit in het brein beïnvloeden, of dat farmacologisch actieve stoffen kunnen worden opgenomen als volwassenen eraan worden blootgesteld. We weten wel dat een slecht werkgeheugen gerelateerd is aan slechte leerprestaties en dat deze bevindingen een mogelijke kosteneffectieve en simpele interventie bieden om de leerprestaties bij kinderen te verbeteren. De tijd is rijp voor grotere proeven met het toepassen van aroma’s in een school- en studiegerelateerde setting.”

Vertaling: Astrid Zwart


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica