Olijfolie gekoppeld aan processen die kanker in de hersenen voorkomen


Uit een studie blijkt dat een verbinding gevonden in olijfolie kan helpen voorkomen dat kanker zich in de hersenen ontwikkelt.

UNIVERSITEIT VAN EDINBURGH

Onderzoek van oliezuur - het belangrijkste ingrediŽnt in olijfolie - heeft aangetoond hoe het kan voorkomen dat kankerverwekkende genen in cellen zich kunnen ontwikkelen.

De olieachtige stof - ťťn van een groep voedingsstoffen die bekend staat als vetzuren - stimuleert de productie van een celmolecuul waarvan de functie voorkomt dat kanker veroorzakende eiwitten zich vormen. Het onderzoeksteam zegt dat het te vroeg is om te besluiten dat het eten van olijfolie kan helpen bij het voorkomen van hersenkanker. Hun bevindingen wijzen echter op mogelijke therapieŽn op basis van de olie om te voorkomen dat hersenkanker optreedt.

Wetenschappers aan de Universiteit van Edinburgh analyseerden het effect van oleÔnezuur op een celmolecuul, bekend als miR-7, dat in de hersenen actief is en waarvan bekend is dat het de vorming van tumoren onderdrukt.

Ze vonden dat oliezuur, een celeiwit bekend als MSI2 voorkomt dat de productie van miR-7 stopt. Op deze manier ondersteunt het olijfoliecomponent de productie van miR-7 dat voorkomt dat tumoren ontstaan. Onderzoekers deden hun ontdekkingen in tests op menselijke celextracten en op levende cellen in het lab.

De studie, gepubliceerd in het Journal of Molecular Biology, werd gefinancierd door de Medical Research Council en de Wellcome Trust.

Dr Gracjan Michlewski van de Universiteit van Edinburgh's School of Biological Sciences, die de studie leidde, zei: "Terwijl we nog niet kunnen zeggen dat olijfolie helpt om hersenkanker te voorkomen, toonden onze bevindingen dat oliezuur de productie van tumor onderdrukkende moleculen ondersteunende in cellen die in het laboratorium zijn gegroeid. Verdere studies kunnen helpen bepalen welke rol olijfolie speelt in de gezondheid van de hersenen. '

Vertaling: Andre Teirlinck


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica