Veranderingen in hersengebieden kunnen uitleg geven waarom sommige mensen orde en zekerheid verkiezen

UNIVERSITY OF CALIFORNIA - LOS ANGELES

Waarom hebben sommige mensen een voorkeur voor stabiele, voorspelbare levens terwijl anderen een voorkeur hebben voor frequente veranderingen? Waarom maken sommige mensen rationele beslissingen en andere impulsieve en roekeloze? Gedrags-neurowetenschappers van het UCLA hebben in twee hersenregio’s veranderingen geïdentificeerd die antwoorden kunnen bevatten op hun vragen.

Het onderzoek - gerapporteerd door Alicia Izquierdo, UCLA universitair hoofddocent psychologie en lid van het Brain Research Institute van UCLA, en haar in de psychologie afgestudeerde student, Alexandra Stolyarova - wordt vandaag gepubliceerd in het online wetenschappelijk tijdschrift eLife.

De nieuwe experimenten, die betrekking hebben op het bestuderen van de orbitofrontale cortex- en basolaterale amygdala-hersenregio's, beoordeelden het vermogen van ratten om in zowel stabiele als variabele omstandigheden voor beloningen te werken. Ratten verdienden suikertabletjes na het kiezen tussen twee afbeeldingen die naast elkaar te zien zijn. De dieren maakten hun selecties door met hun neus een scherm aan te raken dat de grootte had van een iPad. Als een rat een scherm had aangeraakt kreeg het na een voorspelbare tijd - meestal na 10 seconden - een suikertablet. Als de rat het andere scherm aanraakte kreeg het een suikertablet na een variabele tijd. Dit was een risicovollere optie omdat de ratten tussen de 5 en 15 seconden moesten wachten. De ratten deden dit gedurende een maand per keer en 45 minuten per dag.

De onderzoekers ontdekten dat de ratten de opdracht begrepen en de fluctuaties in wachttijden konden detecteren. Toen de ratten meer variatie ondervonden in die wachttijden voor hun beloning, verdubbelde de hoeveelheid van het herstenproteïne gephyrin in het basolaterale amygdala-gebied, rapporteerden Izquierdo en Stolyarova.

In sommige van de proeven maakten de onderzoekers één optie beter dan de andere, middels een kortere wachttijd. Alle ratten konden het patroon leren en de betere keuze maken. Ze lieten bewijzen zien van het leren op de eerste dag en het betere leren op de tweede dag en daaropvolgende dagen. In de groep ratten zonder functionele basolaterale amygdala leerden de ratten langzamer over de veranderingen maar pikten het twee dagen later op.

Ratten zonder een functionele orbitofrontale cortex hadden echter helemaal niets geleerd en behandelden elke ervaring als na een reset-knop, rapporteerden de onderzoekers. Het is alsof deze ratten geen registratie hebben van het volledige bereik van mogelijke uitkomsten. De belangrijke rol van de orbitofrontale cortex verraste Izquierdo, die zei dat er meer bewijs was dat de basolaterale amygdala belangrijk zou zijn bij onzekerheid, en niet zozeer de orbitofrontale cortex.

Vertaling: Lia Keizer


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica