Nieuwe ontdekking zou weefselschade veroorzaakt door hartaanvallen ongedaan kunnen maken

UNIVERSITY OF BRISTOL

Een nieuwe ontdekking door wetenschappers van de universiteit van Bristol helpt om te verklaren hoe cellen die bloedvaten omringen, pericyten genaamd, nieuwe bloedvaten tot groei stimuleren waarbij het hormoon leptine een sleutelrol speelt. Leptine wordt geproduceerd door vetcellen hetgeen helpt om de energiebalans in het lichaam te reguleren door de eetlust te remmen. Deze studie, beschreven in Scientific Reports, zou belangrijke gevolgen kunnen hebben voor de behandeling van hartaanvallen alsmede voor kanker, de twee grootste doodsoorzaken in het Verenigd Koninkrijk.

Het proces van de groei van nieuwe bloedvaten, angiogenese genaamd, is een belangrijk proces wat zowel voorkomt bij gezondheid als bij ziekte.Het is betrokken bij de reparatie van weefsel volgend op een verwonding maar heeft ook een essentiŽle rol in de groei en verspreiding van kanker.

Het door Heart Research UK gefinancierde project bestudeerde hoe pericyten de groei van nieuwe bloedvaten stimuleren en de rol van leptine, en biedt belangrijke nieuwe informatie in de hierbij betrokken mechanismen.

Een van de huidige behandelingen van een hartaanval is een coronaire bypass-operatie. Hierbij gebruikt men bloedvaten uit het been, of ergens anders in het lichaam om de verstopte ader te omzeilen en zo de bloedstroom richting het hart te verbeteren.
Dit is een ingrijpende en grote operatie, met een lange herstelperiode. Op de langere termijn zouden deze ontdekkingen kunnen helpen bij de ontwikkeling van een alternatieve behandeling voor een grote operatie voor hartaanval-patiŽnten.

Belangrijker nog, het team ontdekte dat pericyten veertigmaal zoveel leptine produceerden wanneer ze bloot werden gesteld aan lage concentraties van zuurstof en dat dit duurde tot dat de zuurstofgehaltes weer tot een normaal niveau waren teruggekeerd. Dit zou weefsel kunnen helpen om meer bloedvaten te kunnen maken om zo de bloedstroom en zuurstofvoorziening te vergroten. Samen met andere bevindingen, toont het onderzoek aan dat leptine verscheidene belangrijke taken heeft die de groei van nieuwe bloedvaten stimuleren in gebieden waar weefsel verstoken is van zuurstof.

In de meeste gevallen spreekt men van een hartaanval wanneer een kransslagader verstopt raakt en het daaruitvolgende gebrek aan bloedvoorziening naar de hartspier kan leiden tot een beschadigd hart. Professor Madeddu's team heeft aangetoond dat, door de groei van nieuwe bloedvaten te stimuleren, pericyten de potentie hebben om de bloedvoorziening aan een beschadigde hartspier na een hartaanval te herstellen.

Paolo Madeddu, professor Experimentele Cardiovasculaire Geneeskunde van de School of Clinical Sciences, die het proces aan de Bristol Heart Institute leidt, zegt: ďDeze nieuwe ontdekking zou belangrijke gevolgen kunnen hebben voor de behandeling van hartaanvallen, hetgeen zich voordoet wanneer een belangrijke kransslagader verstopt raakt, maar ook van kanker. Deze resultaten openbaren een nieuw signalerings-mechanisme dat een verregaande en significante impact zou kunnen hebben op cardiovasculaire regeneratieve geneeskunde.

Het verhogen van leptine in pericyten in een beschadigd hart zou kunnen helpen om het sneller te laten genezen, terwijl het tegengaan van de productie van leptine in kankerachtige pericyten de tumor zou kunnen onthouden van voedingsstoffen en het zo te dwingen om te krimpen.Ē.

Barbara Harpham, directrice van Heart Research UK voegde toe: ďDit translationeel onderzoeksproject is een goed voorbeeld van een onderzoek dat nastreeft om patiŽnten zo snel mogelijk ervan te laten profiteren. Professor Madeddu en het team hebben een aantal belangrijke nieuwe ontdekkingen gedaan. Meer begrijpen over het betrokken proces kan helpen om de weg te plaveien naar de ontwikkeling van nieuwe behandelingen bij hartaanvallen die coronaire bypass-operaties zouden kunnen vervangen.Ē.

Artikel: 'The adipokine leptin modulates adventitial pericyte functions by autocrine an paracrine signalling' door Paolo Madeddu en anderen in Scientific Reports.

Vertaling: Arnoud


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica