Stamcellen uit een jong hart verjongen mogelijk oud hart aldus studie

Dierstudie wijst uit dat cellen uit de cardiosferen (CDC’s) minuscule blaasjes afscheiden die ‘de klok zouden kunnen terugdraaien’ voor ouderdomsgerelateerde hartaandoeningen

CEDARS-SINAI MEDICAL CENTER

Infusies van hartstamcellen zouden mogelijk ooit kunnen zorgen voor het terugdraaien van het verouderingsproces in het menselijke hart, waardoor ouderen zich jonger kunnen gaan gedragen, aldus een nieuwe studie van Cedars-Sinai Heart Institute.

“Onze eerdere laboratoriumstudies en klinische proeven met mensen bleken veelbelovend te zijn voor de behandeling van hartfalen door gebruikmaking van infusie van cardiale stamcellen,” zegt hoofdonderzoeker Eduardo Marbán, MD, PhD, tevens directeur van het Cedars-Sinai Heart Institute. “Nu hebben we ontdekt dat deze gespecialiseerde stamcellen wellicht de problemen kunnen terugdraaien die samenhangen met de veroudering van het hart.”

Het onderzoek werd gepubliceerd in het European Heart Journal.

In het onderzoek werden “cardiosphere-derived cells” ofwel CDC’s, een specifiek type stamcellen, uit pasgeboren laboratioriumratten in de harten geïnjecteerd van ratten met de voor ratten hoge leeftijd van gemiddeld 22 maanden. Andere ratten uit dezelfde leeftijdsgroep kregen een placebobehandeling, injecties met een zoutoplossing in plaats van stamcellen. Beide groepen werden vergeleken met een groep jonge ratten van gemiddeld 4 maanden oud.

Met een echocardiogram werd een nulmeting van de hartfunctie gedaan; daarnaast ondergingen de ratten een stresstest in een tredmolen en werd een bloedanalyse gedaan. De groep oudere ratten onderging later nog een testronde, een maand na het ontvangen van de CDC’s uit de jonge ratten.

“De manier waarop de cellen de veroudering tegengaan is fascinerend,” zegt Marbán. “Zij scheiden kleine blaasjes af die tjokvol signaalmoleculen zitten zoals RNA en eiwitten. De blaasjes uit de jonge cellen lijken alle benodigde instructies te bevatten om de klok terug te draaien.”

De uitkomsten van de tests tonen aan dat de ratten die de cellen uit de cardiosferen kregen:
- Langere hartcel-telomeren hadden, samengestelde structuren die aan het eind van de chromosomen zitten en die met de leeftijd korter worden;
- Een verbetering van de bewegingscapaciteit met gemiddeld 20 procent vertoonden;
- Een snellere teruggroei van haar hadden dan ratten die de cellen niet hadden gekregen.

“In dit onderzoek werd niet gemeten of het krijgen van de CDC’s zorgde voor een langere levensduur, dus er is nog heel veel werk te doen,” aldus Lilian Grigorian-Shamagian, MD, PhD, mede-hoofdonderzoeker en hoofdauteur van de studie. “We moeten nog veel onderzoeken, zoals of CDC’s van een jonge donor moeten komen om dezelfde verjongende effecten te krijgen en of de extracellulaire blaasjes alle verjongende effecten kunnen reproduceren die we met CDC’s hebben gevonden.”

Sinds het team van Marbán in 2009 de eerste cardiale stamcelinfusie in 2009 volbracht, heeft het Cedars-Sinai Heart Institute aanzienlijke bijdragen geleverd aan de decodering en het begrip van de manier waarop cardiale stamcellen beschadigd hartweefsel herstellen. Het team onderzoekt momenteel het gebruik van stamcellen om patiënten te behandelen met Duchenne spierdystrofie en met diastolisch hartfalen (HFpEF), de vorm van hartfalen die bij meer dan 50% van de patiënten met deze ziekte voorkomt.
Het laboratorium van Marbán ontvangt steun van de National Institutes of Health. De CDC’s, die ook in andere klinische proeven met mensen zijn gebruikt, zijn vervaardigd door Capricor Inc.

Het proces om cardiale stamcellen te kweken werd door Marbán ontwikkeld toen hij bij de Johns Hopkins Universiteit werkte en verder ontwikkeld bij Cedars-Sinai. Capricor heeft de licentie voor de klinische en commerciële ontwikkeling van het proces verkregen van Johns Hopkins en Cedars-Sinai. Ook heeft Capricor nog ander intellectueel eigendom verkregen, van Cedars-Sinai en de Universiteit van Rome. Cedars-Sinai en Marbán hebben financiële banden met Carpicor.

Vertaling: A. Zwart


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica