Relatie grijze haren en verhoogde kans op hartaandoeningen bij mannen


European Society of Cardiology

Grijze haren zijn gelinkt aan een verhoogd risico op hartaandoeningen bij mannen blijkt uit onderzoek dat vandaag gepresenteerd is bij EuroPrevent 2017.1.

“Veroudering is een onvermijdelijke risicofactor voor de kransslagaders en wordt geassioceerd met dermatologische tekenen die een signaal kunnen zijn van een verhoogd risico” zegt dr. Irini Samuel, cardioloog aan de Universiteit van Cairo, Egypte. “Meer onderzoek is nodig naar huid-signalen van risico's die ons in staat zouden kunnen stellen om vroeger in te grijpen in het proces van hart- en vaataandoeningen.”.

Atherosclerose en grijs worden delen een aantal gezamenlijke mechanismen zoals verminderd vermogen tot reparatie van het DNA, oxidatieve stress, ontstekingen, hormonale veranderingen en veroudering van functionele cellen. Deze studie doet een inschatting van de verbreidheid van grijs haar bij patienten met kransslagader-aandoeningen/coronaire hartziekten (chz) en of het een onafhankelijke risico-marker van de ziekte was.

Dit was een prospectief observationeel onderzoek bij 545 volwassen mannen die een multislice computertomografie (CT) coronaire angiografie ondergingen met betrekking tot vermoedelijke kransslagader-aandoeningen / chz. De patienten werden verdeeld in subgroepen op basis van wel of geen aanwezigheid van kransslagader-aandoeningen / chz en het aantal grijze / witte haren.

Het aantal grijze haren werd ingedeeld volgens de “grijs-haar-score” ; 1=enkel zwart haar, 2=meer zwart dan wit, 3=zwart en wit gelijk, 4=meer wit dan zwart, 5=enkel wit. De indeling van elke patient werd bepaald door twee van elkaar onafhankelijke observanten.

Er werd informatie verzameld betreffende de klassieke risicofactoren voor hart- en vaataandoeningen waaronder hoge bloeddruk, diabetes, roken, dyslipidemie, en het al dan niet voorkomen van kransslagader-aandoeningen / chz in de familie.

De onderzoekers ontdekten dat een hoge ''grijs-haar-score” (3 of hoger), gelinkt was aan een verhoogd risico op kransslagader-aandoeningen / chz, ongeacht de chronologishe leeftijd van de patient en de van te voren vastgestelde risicofactoren. Patienten met kransslagader-aandoeningen / chz hadden statistich gezien een significant hogere 'grijs-haar-score' en een hogere aderverkalking dan degenen zonder kransslagader-aandoeningen / chz..

In multivariabele regressie analyses waren leeftijd, 'grijs-haar-score', hoge bloeddruk en dyslipidemie onafhankelijke voorspellers van de aanwezigheid van atherosclerotische coronaire hartziekten. Alleen leeftijd was een onhafhankeljike voorspeller van grijs haar.

“Atherosclerose en grijs ontstaan door soortgelijke biologische paden en ze komen beiden meer voor naarmate men ouder wordt.”, aldus dr. Samuel. “Onze bevindingen suggereren dat ongeacht de chronologische leeftijd, grijs worden de biologische leeftijd aangeeft en een waarschuwing kan zijn van een toegenomen risico op hart- en vaatziekten.

Volgens dr. Samuel zouden patienten zonder ziekteverschijnselen, met een hoger risico op kransslagader-aandoeningen/ chz, zich regelmatig moeten laten checken om zo, door het starten van een preventieve behandeling, vroegtijdige hartkwalen te kunnen voorkomen.

Vertaling: Arnoud


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica