Zwarte chocolade met olijfolie geassocieerd met verbeterd cardiovasculair risicoprofiel

EURPEAN SOCIETY OF CARDIOLOGY

Volgens het onderzoek voorgesteld op het ESC Congress zorgt zwarte chocolade verrijkt met extra virgin olijfolie voor een verbeterd cardiovasculaire risicoprofiel,

ďVan een gezond dieet is bekend het risico op hart- en vaatziekten te verminderen," zei hoofdauteur Dr Rossella Di Stefano, cardioloog aan de Universiteit van Pisa, ItaliŽ. "Vruchten en groenten oefenen hun beschermende effecten uit door hun polyfenolen, die vooral voorkomen in cacao, olijfolie en appelen. Uit onderzoek blijkt dat de Italiaanse Panaia rode appel zeer hoge niveaus bevat van polyfenolen en antioxidanten."

Deze studie heeft het verband getest tussen consumptie van donkere chocolade verrijkt met extra virgin olijfolie en met Panaia rode appel op atherosclerose progressie bij gezonde individuŽn met cardiovasculaire risicofactoren.

De gerandomiseerde crossover studie omvatte 26 vrijwilligers (14 mannen, 12 vrouwen) met ten minste drie cardiovasculaire risicofactoren (roken, dyslipidemie, hypertensie of familiegeschiedenis van hart- en vaatziekten) die dagelijks 40 gram donkere chocolade aten gedurende 28 dagen. Gedurende 14 opeenvolgende dagen bevatte de chocolade 10% extra virgin olijfolie en gedurende 14 opeenvolgende dagen bevatte ze 2,5% Panaia rode appel. De twee soorten chocolade werden in willekeurige volgorde gegeven.

Progressie van atherosclerose werd beoordeeld door metabolische veranderingen (niveaus van carnitine en hippuraat), lipideprofiel, bloeddruk en niveaus van circulerende endotheelprogenitorcellen (EPC's). EPC's zijn essentieel voor vasculair herstel en onderhoud van de endotheelfunctie.

Urine- en bloedmonsters werden verzameld bij het begin en na het onderzoek. Urine monsters werden geanalyseerd door proton nucleaire magnetische resonantie spectroscopie voor endogene metabolieten. Circulerende EPC niveaus werden beoordeeld met flowcytometrie. Rookgewoonte, lichaamsmassa index, bloeddruk, glykemie en lipideprofiel werden gecontroleerd.

Na 28 dagen vonden de onderzoekers dat de chocolade verrijkt met olijfolie verhoogde EPC niveaus en verminderde carnitine en hippuraat niveaus veroorzaakte bij de proefpersonen in vergelijking met het begin van de test en na de consumptie van appelverrijkte chocolade. Met olijfolie verrijkte chocolade was geassocieerd met aanzienlijk verhoogde lipoproteÔne ("goed") cholesterol met een hoge dichtheid en verminderde bloeddruk. Er was een niet-significante afname van het triglyceridegehalte met appelverrijkte chocolade.

Dr Di Stefano zei: "We vonden dat kleine dagelijkse porties zwarte chocolade met toegevoegde natuurlijke polyfenolen uit extra virgin olijfolie was geassocieerd met een verbeterd cardiovasculaire risicoprofiel. Onze studie suggereert dat extra virgin olijfolie een goed voedingsadditief kan zijn voor het behouden van onze 'reparerende cellen', de EPC's. '

Vertaling: Andre Teirlinck


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica