Chocolade kan het risico op onregelmatige hartslag verminderen


HARVARD T.H. CHAN SCHOOL OF PUBLIC HEALTH

Boston, MA - In een grote studie van mannen en vrouwen in Denemarken onder leiding van onderzoekers aan de Harvard TH Chan School of Public Health en uit Denemarken vond men dat het consumeren van matige hoeveelheden chocolade een significant lager risico op atriale fibrillatie (AF) - een algemeen en gevaarlijk type onregelmatige hartslag - geeft.

"Onze studie levert het accumulerend bewijs van de gezondheidsvoordelen van een matige chocoladeverbruik en wijst op het belang van gedragsfactoren om het risico op aritmieën te verlagen", zegt Elizabeth Mostofsky, instructeur in het departement Epidemiologie aan de Harvard Chan School en postdoctoraal mede-arts aan het Beth Israel Deaconess Medical Center en hoofdauteur van de studie.

Eerdere studies hebben aangetoond dat cacaoproducten en cacao houdende voedingsmiddelen - met name donkere chocolade, die een hoger cacaogehalte hebben dan melkchocolade - cardiovasculaire voordelen geven, misschien door hun hoge gehalte aan flavenolen, die de gezondheid van de bloedvaten kunnen bevorderen. Maar er is slechts beperkt onderzoek gedaan naar de associatie tussen het consumeren van chocolade en het optreden van AF - die miljoenen mensen over de hele wereld treft en verband houdt met een hoger risico op beroerte, hartfalen, cognitieve achteruitgang, dementie en overlijden.

De studie omvatte 55.502 mannen en vrouwen die deelnamen aan een Deense dieet-, kanker- en gezondheidsstudie. Onderzoekers bekeken de body mass index, de bloeddruk en de cholesterol van de deelnemers, die werd gemeten op het moment dat de deelnemers werden aangeworven, tussen december 1993 en mei 1997. Zij hebben ook gekeken naar de gezondheidstoestanden van de deelnemers, waaronder hoge bloeddruk, diabetes of cardiovasculaire ziekte, en gegevens over hun dieet en levensstijl, langs vragenlijsten.

Diagnoses van AF werden geïdentificeerd uit het Deense National Patient Register. Er waren 3 346 gevallen van AF onder de deelnemers over een follow-up periode van 13,5 jaar. In vergelijking met degenen die 30 gr. chocolade minder dan één keer per maand hadden gegeten, hadden mannen en vrouwen die 1 à 3 porties per maand hadden gegeten, een afname van 10% van het risico op AF. Degenen die één portie per week aten scoorden 17% lager en degenen die twee tot zes porties per week aten, 20% lager. Het voordeel nam licht af bij grotere hoeveelheden chocoladeverbruik, waarbij degenen die één of meerdere porties per dag aten, een 16% lager AF risico hadden. De resultaten waren vergelijkbaar bij mannen en vrouwen.

"Ondanks het feit dat het grootste gedeelte van de chocolade die door de deelnemers aan het onderzoek werd verbruikt, waarschijnlijk relatief lage concentraties van potentieel beschermende ingrediënten had, bleek dat we nog steeds een significante associatie hebben tussen chocolade en een lager risico op AF - wat suggereert dat zelfs kleine hoeveelheden cacaoproductie een positieve invloed kan hebben op de gezondheid, "zei Mostofsky. "Het eten van overmatige hoeveelheden chocolade is niet aan te bevelen omdat veel chocoladeproducten veel calorieën bevatten uit suiker en vet en kunnen leiden tot gewichtsverhoging en andere metabolische problemen. Maar matige inname van chocolade met een hoog gehalte aan cacao kan een gezonde keuze zijn."

Vertaling: Andre Teirlinck


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica