Sommige hartpatiŽnten hebben wellicht geen baat bij bŤtablokkers


UNIVERSITY OF LEEDS

Nieuw onderzoek betwist gevestigde medische praktijk om alle hartaanvalpatiŽnten bŤtablokkers voor te schrijven.

Het onderzoek, uitgevoerd door een team van de Universiteit van Leeds, keek naar patiŽnten die een hartaanval hadden gehad maar niet leden aan hartfalen; een complicatie bij een hartaanval waarbij de hartspier beschadigd raakt en niet meer goed functioneert.

De bevinding was dat hartaanvalpatiŽnten zonder hartfalen niet langer leefden als ze bŤtablokkers gebruikten, terwijl ongeveer 95% van de patiŽnten uit deze categorie wel dit soort medicijnen krijgt voorgeschreven.

BŤtablokkers zijn krachtige medicijnen die de activiteit van het hart verminderen en de bloeddruk verlagen. Ze worden meestal voorgeschreven na een hartaanval, maar ze kunnen bij sommige patiŽnten vervelende bijwerkingen hebben, zoals duizeligheid en vermoeidheid.

Niet alle mensen die voor het eerst een hartaanval krijgen hebben last van hartfalen. PatiŽnten met een hartaanval en hartfalen moeten bŤtablokkers nemen omdat die helpen het beschadigde hart beter te laten werken. Het onderzoek van de Universiteit van Leeds richtte zich echter op patiŽnten die wel een hartaanval hadden gehad, maar niet leden aan hartfalen en toch bŤtablokkers voorgeschreven kregen.
Het onderzoek wilde kijken of het gebruik van bŤtablokkers enig verschil uitmaakte voor de patiŽnten als het ging om de kans om een jaar na hun hartaanval nog in leven te zijn.

Het onderzoek, gepubliceerd in het Journal of the American College of Cardiology, werpt de mogelijkheid op dat de medicijnen te vaak worden voorgeschreven en dat patiŽnten en de gezondheidszorg hierdoor wellicht worden opgezadeld met onnodige medicijnkosten. De medische richtlijnen in het VK geven aan dat bŤtablokkers dienen te worden voorgeschreven aan alle patiŽnten die een hartaanval hebben gehad, of ze nu wel of geen hartfalen hebben.

Voor het onderzoek werden gegevens uit het nationale hartaanvalregister (waarin verzamelde informatie staat van alle ziekenhuisopnames vanwege een hartaanval) van het Verenigd Koninkrijk geanalyseerd. De geanonimiseerde data van meer dan 179.000 patiŽnten die een hartaanval zonder hartfalen hadden gehad werden bekeken. Toen de onderzoekers de cijfers onderzochten van de hartaanvalpatiŽnten tot een jaar na de hartaanval, bleek er geen verschil te zijn tussen degenen die bŤtablokkers hadden gekregen en degenen die ze niet hadden gekregen.

Dr. Marlous Hall, hoofdonderzoeker en senior epidemioloog aan het Leeds Institute of Cardiovascular and Metabolic Medicine, zegt: ďAls je naar de patiŽnten kijkt met een hartaanval maar zonder hartfalen, dan is er geen verschil in overlevingskansen tussen degenen die wel en degenen die geen bŤtablokkers voorgeschreven hadden gekregen.Ē

ďDit was een observationeel onderzoek, gebaseerd op een forse statistische analyse van een grote hoeveelheid patiŽnteninformatie. Wat we nu nodig hebben is een gerandomiseerd onderzoek onder patiŽnten. Wij onderzochten maar ťťn uitkomst: verhoogden bŤtablokkers wel of niet de overlevingskansen?

Een klinisch onderzoek zou ervoor zorgen dat de bevindingen kunnen worden onderbouwd en het zou ook andere uitkomsten kunnen meenemen, zoals of bŤtablokkers nieuwe hartaanvallen kunnen voorkomen. Dit werk zou ook implicaties hebben voor het personaliseren van medicatie na een hartaanval.Ē

Chris Gale, hoogleraar Cardiovascular Medicine aan de Universiteit van Leeds en Consultant Cardioloog bij York Teaching Hospital Trust, zegt: ďHet bewijs voor het voordeel van bŤtablokkers voor patiŽnten met een hartaanval maar zonder hartfalen is onzeker. Deze studie suggereert dat er wellicht geen voordeel te behalen is met het voorschrijven van bŤtablokkers aan deze groep patiŽnten als het gaat om de kans op sterfte. Een noodzakelijke volgende stap is een gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek gericht op bŤtablokkers in deze patiŽntengroep.Ē

Vertaling: Astrid Zwart


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica