Verband tussen opioïden-epidemie en emotionele mishandeling in jeugd


UNIVERSITY OF VERMONT

Een onderzoek van de Universiteit van Vermont heeft een samenhang ontdekt tussen misbruik van opioïden door volwassenen en emotionele mishandeling in de jeugd, een bevinding die noopt tot het heroverwegen van de gebruikelijke behandelingen voor opioïdenmisbruikers.

Om de link met emotionele mishandeling te achterhalen werden voor dit onderzoek, gepubliceerd in het huidige nummer van Addictive Behaviors, de resultaten van een aantal psychologische tests geanalyseerd en met elkaar vergeleken. De tests werden afgenomen bij 84 mensen die zowel een geschiedenis van problematisch gebruik van opioïden hadden als in hun jeugd emotionele beschadigingen hadden opgelopen.

Uit eerder onderzoek bleek al dat een hoog percentage volwassenen die drugs gebruiken op verschillende manieren waren mishandeld in hun jeugd. Maar er zijn maar weinig studies die de oorzaken van een specifieke verslaving aan opiumachtige stoffen hebben onderzocht, en geen ervan heeft eerder de link met emotionele mishandeling gelegd.

Onder de deelnemers had emotionele mishandeling een veel sterkere correlatie met problematisch gebruik van opioïden dan met seksuele of fysieke mishandeling, of met andere soorten mishandeling zoals verwaarlozing.

De kinderen die emotioneel waren mishandeld waren meer geneigd tot impulsief en riskant gedrag in de adolescentie en als volwassene hadden ze vaker last van het posttraumatisch stresssyndroom (PTSS). Gebruik van opioïden bleek een toevluchtsoord te zijn uit de PTSS voor deze groep – terwijl tegelijk tal van nieuwe problemen werden gecreëerd. De ernst van de PTSS hield direct verband met de ernst van de problemen door hun opioïdengebruik.

“Als iemand fysiek of seksueel wordt misbruikt is het makkelijker om de schuld neer te leggen bij degene die je mishandelt,” zegt Matthew Price, universitair docent aan het Department of Psychological Science van de Universiteit van Vermont en seniorauteur van de studie.

“Bij emotionele mishandeling zegt de dader ‘Jij bent het probleem’. Uitgescholden worden, te horen krijgen dat je niet goed genoeg bent, dat niemand om je geeft, ondermijnt je vermogen om met moeilijke emoties om te gaan. Om zichzelf te beschermen tegen sterke emoties en tegen beschadigende boodschappen die ervoor kunnen zorgen dat je PTSS-symptomen krijgt, ontwikkelen mensen die dit soort ervaringen in de jeugd hebben gehad vaak een vermijdingspatroon, onder andere door middel van het nemen van opioïden.”

Vertaling: Astrid Zwart


Omega 3 uit algen

Natuurlijke multivitamine

Earthrise Spirulina


Naar het andere nieuws van vandaag