Diesel vervuiling in verband gebracht met hartschade


PM2.5 geassocieerd met schadelijke veranderingen in hartstructuur en functie;

Hoger onderwijs beschermend tegen de schade

EUROPESE SAMENWERKING VAN CARDIOLOGIE

Dieselvervuiling is gekoppeld aan hartschade, volgens onderzoek dat vandaag gepresenteerd is op EuroCMR 2017.1

"Er is sterk bewijs dat de deeltjes (PM) die voornamelijk uitgestoten worden door diesel wegvoertuigen, worden geassocieerd met een verhoogd risico op een hartaanval, hartfalen en de dood”, zei hoofdschrijver Dr Nay Aung, Cardioloog en onderzoeker bij Wellcome Trust, William Harvey Research Instituut, Queen Mary University of London, Verenigd Koninkrijk. "Dit lijkt te worden aangedreven door een ontstekingsreactie - inademing van fijne deeltjes (PM2.5) veroorzaakt gelokaliseerde ontsteking van de longen gevolgd door een systemische ontsteking die het hele lichaam beïnvloedt. "

De huidige studie onderzocht of PM2.5 het hart direct kan beschadigen. De studie omvatte 4255 deelnemers uit de Britse Biobank, een groot gemeentelijke cohortstudie. Cardiale magnetische resonantie beeldvorming was uitgevoerd om het linker ventriculaire volume (structuur) en de linker ventriculaire uitwerpfractie (functie) te meten. Jaarlijkse gemiddelde blootstelling aan PM2.5 werd berekend op basis van het thuisadres van de deelnemers.

De associatie tussen PM2.5 blootstelling en hartstructuur en functie werd geschat met behulp van multivariabele lineaire regressie, een vorm van statistische modellering die past bij mogelijke factoren die invloed kunnen hebben op de relatie, zoals leeftijd, geslacht, diabetes en bloeddruk.

Deelnemers waren gemiddeld 62 jaar en 47% was mannelijk. De jaarlijkse gemiddeld PM2.5 niveau was 10 μg / m3. De onderzoekers vonden lineaire relaties tussen omgeving PM2.5 niveau en hartstructuur en functie. Elke 5 μg / m3 toename van de blootstelling was geassocieerd met een 4-8% toename in het linker ventriculair volume en een 2% daling in de linker ventriculaire uitwerpfractie.

Dr Aung zei: "We vonden dat als de blootstelling PM2.5 stijgt, het hart groter wordt en hoe slechter het presteert. Beiden zijn geassocieerd met verhoogde morbiditeit en sterfte aan hartziekten."

De onderzoekers keken ook naar mogelijke factoren die de relatie zouden kunnen veranderen. Zij vonden dat mensen met een hoger opleidingsniveau minder vatbaar waren voor een groter hart en een kleinere afname in ejectiefractie bij blootstelling aan PM2.5 dan mensen met een lager niveau.

Dr Aung zei: "Mensen die hoogopgeleid waren, hadden minder kans op schadelijke effecten op het hart van vervuiling. Dit kan het gevolg zijn van een aantal factoren, waaronder betere huisvesting en werkomstandigheden, die de vervuiling van de verontreiniging verminderen. Opgeleide mensen zijn hoogstwaarschijnlijk meer bewust van hun gezondheid, hebben een gezondere levensstijl, en hebben een betere toegang tot gezondheidszorg."

Met betrekking tot hoe vervuiling negatieve effecten op het hart kan hebben, zei Dr Aung dat PM2.5 zorgt voor systemische ontsteking, vasoconstrictie en verhoogde bloeddruk. De combinatie van deze factoren vergroot de druk in het hart, om om te kunnen gaan met de overbelasting. De hartkamervergroting vermindert de contractiele efficiëntie die leidt tot vermindering in uitwerpfractie.

Dr Aung zei: "We hebben geconstateerd dat de gemiddelde blootstelling aan PM2.5 in het Verenigd Koninkrijk ongeveer 10 μg / m3 is in onze studie. Dit ligt ver onder het Europese doel van minder dan 25 μg / m3 en toch zien we nog steeds deze schadelijke effecten.

Dit suggereert dat het huidige doelniveau niet veilig is en moet worden verlaagd."

Hij vervolgde: "Onze resultaten suggereren dat PM2.5 gekoppeld is aan negatieve veranderingen in de hartstructuur en functies die gelinkt zijn met slechte resulaten. Het verminderen van PM2.5-emissie zou een dringende prioriteit in de volksgezondheid moeten zijn en de ergste daders, zoals dieselvoertuigen, moeten worden aangepakt met beleidsmaatregelen."

Over wat mensen kunnen doen om hun risico te verminderen, zei dr. Aung: "Vermijd tijden en plaatsen waar er een hoog niveau van vervuiling is. Als u naar het werk wilt fietsen en er veel verkeer is, probeer dan een rustigere route te vinden. Loop op het deel van de bestrating dat het verste van auto’s is, om de hoeveelheid vervuiling die je inademt te verminderen. Degenen met cardiorespiratoire aandoeningen dienen de tijd buitenshuis te beperken tijdens zeer vervuilende periodes zoals spitsuren. "

Vertaling: Gea Weel


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica