DarmbacteriŽn kunnen beschermen tegen diabetes


UNIVERSITEIT VAN OOST-FINLAND

Een hoge concentratie indolpropionzuur in het serum biedt bescherming tegen diabetes type 2, zo blijkt uit een nieuw onderzoek van de Universiteit van Oost-Finland. Indolpropionzuur is een metaboliet die door darmbacteriŽn wordt geproduceerd en de aanmaak ervan wordt gestimuleerd door een vezelrijk dieet. Volgens de onderzoekers verschaft de ontdekking verder inzicht in de rol van de darmbacteriŽn bij de interactie tussen eetgewoontes, stofwisseling en gezondheid.

De bevindingen zijn gepubliceerd in Scientific Reports. Het onderzoek is uitgevoerd in het LC-MS Metabolomics Centre van de Universiteit van Oost Finland, samen met een groot aantal partners uit Finse en Zweedse onderzoekscentra.

Het onderzoek vergeleek twee groepen die deelnamen aan de Finse Diabetes Preventie Studie, DPS. Bij aanvang van de studie hadden alle deelnemers overgewicht en een verstoorde glucosetolerantie. Het serum metabolietenprofiel van 200 deelnemers met verstoorde glucosetolerantie werd onderzocht, waarvan een deel diabetes 2 ontwikkelde binnen de eerste vijf jaar en een deel kreeg de ziekte niet binnen een vijftien jaar durend vervolgonderzoek. De verschillen tussen de groepen werden geanalyseerd door middel van een niet-specifieke metabolomics-analyse. In plaats van zich te richten op slechts een paar van tevoren bepaalde markers, vertoont een metabolomics-analyse het metabolische profiel van de onderzoeksdeelnemers, dus de concentraties van verschillende metabolieten. De grootste verschillen in de metabolietenprofielen tussen degenen die wel en degenen die geen diabetes kregen waren te zien in de concentraties van indolpropionzuur en bepaalde lipidenmetabolieten.

Een hoge concentratie van indolpropionzuur in het serum bleek bescherming te bieden tegen diabetes. Indolpropionzuur is een metaboliet die door darmbacteriŽn wordt geproduceerd. Een dieet met veel volkoren graanproducten en voedingsvezels verhoogde de concentratie indolpropionzuur. Een hogere concentratie van dit zuur leek ook de insulineafgifte door de bŤtacellen van de alvleesklier te stimuleren, wat het beschermende effect zou kunnen verklaren.

Naast de DPS-data, werden ook twee andere datasets onderzocht op het verband tussen indolpropionzuur en het risico op diabetes: de Finnish Metabolic Syndrome In Men Study, METSIM, en in de Swedish Všsterbotten Intervention Project, VIP. Ook uit deze datasets bleek dat indolpropionzuur beschermend werkte tegen diabetes.

De DPS-studie identificeerde ook verscheidene nieuwe lipidenmetabolieten. Hoge concentraties daarvan bleken samen te hangen met een vermindering van insulineresistentie en een verlaagd risico op diabetes. De concentratie van deze metabolieten hield ook verband met vet uit de voeding: hoe minder verzadigd vet in het eten, hoe hoger de concentratie van deze metabolieten. Net als bij indolpropionzuur, bleken ook hoge concentraties van deze lipidenmetabolieten te beschermen tegen laaggradige ontsteking.

ďEerdere onderzoeken hebben ook al verband gelegd tussen darmbacteriŽn en het risico op ziektes bij mensen met overgewicht. Onze bevindingen suggereren dat indolpropionzuur een factor kan zijn die bemiddelt tussen het beschermende effect van voeding en darmflora,Ē zegt Kati Hanhineva van de Universiteit van Oost-Finland.

Een directe identificatie van darmbacteriŽn is een ingewikkeld proces en daarom is het wellicht een beter haalbare methode om de metabolieten van de darmbacteriŽn te bepalen om de rol van die bacteriŽn te analyseren in de pathogenese van bijvoorbeeld diabetes.

De Finse DPS was de eerste gerandomiseerde, gecontroleerde leefstijlinterventie-studie die aantoonde dat diabetes 2 bij mensen met een verstoorde glucosetolerantie kan worden voorkomen door veranderingen in leefstijl. De belangrijkste veranderingen betreffen onder andere gewichtsverlies, meer training en voedingsaanpassingen door toevoeging van meer volkoren graanproducten, fruit en groenten aan het dieet.

Vertaling: Astrid Zwart


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica