Stoppen met roken diensten kunnen de geestelijke gezondheid van mensen met een depressie verbeteren


Cancer Research UK

Rokers met een depressie, die met succes stoppen met roken met behulp van “stoppen met roken diensten” kunnen een verbetering van hun geestelijke gezondheid te zien geven, blijkt uit nieuw onderzoek gefinancierd door Cancer Research UK en gepubliceerd in Annals of Behavioural Medicine.

Onderzoekers van Kings College in Londen en de Charles Universiteit in Praag, die mensen onderzochten die een “stoppen met roken” kliniek hadden bezocht in de Tsjechische Republiek, vonden dat succesvolle stoppers een aanzienlijke verbetering van hun depressie ervaarden.

En tweederde (66,3 procent) van de mensen die een matige of ernstige depressie hadden toen ze rookten, beschreven, geen of minimale symptomen te hebben gedurende een jaar daarna. De onderzoekers vonden ook dat allen die de specialistische gedragsmatige ondersteuning en medicijnen verstrekt door de kliniek ontvingen, in het algemeen meer rookvrij voor een jaar bleven, wanneer ze terugkwamen voor herhalingsbezoeken.

Maar ze merkten op dat mensen met een depressie nog steeds minder kans hadden om succesvol te stoppen dan mensen zonder. Dit wijst erop dat verschillende groepen kunnen profiteren in verschillende mate van dezelfde ondersteuning en suggereert dat mensen met psychische problemen extra hulp nodig hebben.

Rookpercentage onder mensen met psychische aandoeningen zijn meer dan het dubbele van die van de algemene bevolking (ongeveer 40% vs. 20%). Men schat dat van de 9,6 miljoen volwassen rokers in het Verenigd Koninkrijk, ongeveer drie miljoen een psychische aandoening hebben.

Roken is de grootste oorzaak, die bijdraagt ​​aan een lagere levensverwachting in verband met een psychische aandoening - een daling van ongeveer 10-20 jaar in vergelijking met de algemene bevolking.

Dr Leonie Brose, een Cancer Research UK deskundige, opgeleid op King's College in Londen en senior auteur van de publicatie, zei: "Onze studie toont aan dat “stoppen met roken diensten” zeer effectief kunnen zijn in het ondersteunen van mensen met een depressie en dat bij meer herhalingsbezoeken het succes van stoppogingen sterk kan verbeteren.

"De bevindingen suggereren ook dat “stoppen met roken” depressieve symptomen kunnen verbeteren en ook die van de mentale en fysieke gezondheid.

"Hoewel er een algemene daling van het percentage rokers is in de afgelopen decennia, is er niet dezelfde daling bij mensen met psychische problemen.

"We hopen dat dit onderzoek zal helpen om de geestelijke gezondheidszorg en “stoppen met roken diensten” in het Verenigd Koninkrijk een extra steun in de rug zal geven voor effectieve ondersteuning en medicijnen aan degenen die het meest nodig hebben."

Deze nieuwe studie wijst hoe essentieel “stoppen met roken diensten” zijn. In Engeland, is de kans op succes voor rokers die gebruik maken van soortgelijke diensten ongeveer drie keer zo groot dan zonder ondersteuning.  Het onderzoek is gepubliceerd als “stoppen met roken diensten” in Engeland vanwege de voortdurende bezuinigingen op de begroting.

Gemeenten voeren de diensten uit, maar financiering komt van Westminster. Jaar op jaar, hebben bezuinigingen op de Public Health Grant van HM Treasury aanzienlijke druk gelegd op gemeenten, en in de budgetten voor “het stoppen met roken diensten”, is herhaaldelijk gesneden sinds 2013.

Alison Cox, directeur van Cancer Research UK die aan preventie van kanker doen, zei: "Deze studie vestigt de aandacht voor een kwetsbare groep die meer specialistische ondersteuning in hun pogingen om te stoppen met roken nodig hebben.

"Als het gaat om tabak-gerelateerde ziekte, het verminderen van het dramatisch verschil in de gezondheid van sociale groepen is dit een heel belangrijk onderwerp.

"Daarom, is het van vitaal belang om de financiering voor specialistische “stoppen met roken diensten”, die de meest efficiënte route zin om dat te bereiken beschermd moeten blijven."

Vertaling: Pieter Tau


Omega 3 uit algen

Natuurlijke multivitamine

Earthrise Spirulina


Naar het andere nieuws van vandaag