Overmatig trainen kan darmen beschadigen


Uit een review van gepubliceerde studies blijkt dat mensen die overmatig trainen gevoeliger kunnen zijn voor acute of chronische darmproblemen.

Onderzoekers ontdekten dat hoe intensiever en langer getraind wordt er een proportioneel groter risico ontstaat op darmschade en verminderde darmfunctie. Om precies te zijn raken de darmcellen geblesseerd en de darm gaat meer 'lekken', waardoor pathogene endotoxines, die normaal geÔsoleerd in de darmen aanwezig zijn, in de bloedbaan terecht kunnen komen. Dit scenario van 'inspanningsgerelateerde gastrointestinaal syndroom' kan leiden tot acute of chronische gezondheidscomplicaties.

Twee uur trainingsinspanning van 60% VO2 max bleek de grens te zijn waarma aanzienlijke darmverstoring optrad, ongeacht de individuele conditie. Hardlopen en trainen in warme omgevingstemperaturen bleken de darmverstoringen te verergeren.

Ook kwam uit de evaluatie naar voren dat voor patiŽnten met prikkelbare darmsyndroom of darmontstekingen lage of gemiddelde fysieke activiteit gunstig kan zijn. De gezondheidsgevolgen van meer inspanning is niet onderzocht, maar zal vermoedelijk schadelijk zijn voor deze patiŽnten.

"Ondanks de bevestiging dat excessief trainen nadelig is voor de darmintegriteit en -functie, hebben we verschillende verergerende factoren gevonden die gecontroleerd kunnen worden, en verschillende preventie- en beheersstrategiŽn die de schade en aangetaste functie kunnen afzwakken en opheffen," zegt dr. Ricardo Costa, hoofdauteur van het Alimentary Pharmacology & Therapeutics review. "Een volledige darmevaluatie tijdens het trainen wordt aanbevolen voor mensen met symptomen van darmverstoringen tijdens het trainen, om vast te stellen wat de oorzaak is en om persoonlijke beheersstrategiŽn te ontwikkelen."

Vertaling: Ellen Lam


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica