Dansen kan tekenen van veroudering hersenen tegengaan

Uit een vergelijking tussen twee verschillende soorten fitnesstraining blijkt dat die een anti-verouderingseffect hebben op de hersenen bij ouderen, maar alleen dansen zorgt voor een meetbaar verschil in gedrag.

FRONTIERS

Naarmate we ouder worden neemt de mentale en fysieke fitheid af. Dit kan nog versterkt worden door aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer. Een nieuw onderzoek, gepubliceerd in het openbaar toegankelijke tijdschrift Frontiers in Human Neuroscience, toont aan dat ouderen die geregeld meedoen aan fysieke oefeningen de tekenen van hersenveroudering kunnen tegengaan, en bij dansen is dit effect het sterkst.

“Lichaamsbeweging heeft als voordeel dat het de leeftijdsgerelateerde achteruitgang van mentale en fysieke capaciteiten vertraagt of zelfs tegengaat,” zegt dr. Kathrin Rehfeld, hoofdauteur van de studie en werkzaam aan het Duitse centrum voor Neurodegeneratieve aandoeningen te Maagdenburg. “In dit onderzoek tonen we aan dat twee verschillende soorten lichaamsbeweging, dansen en duurtraining, allebei het gebied in de hersenen vergroten dat met de leeftijd afneemt. Uit vergelijking van de twee trainingen bleek dat alleen dansen leidde tot merkbare gedragsveranderingen in de vorm van een beter evenwicht.”

De deelnemers aan de studie waren oudere vrijwilligers met een gemiddelde leeftijd van 68 jaar, die werden ingedeeld in een groep die een danscursus van achttien weken lang volgden of in een groep die duur- en flexibiliteitstraining kreeg. Beide groepen vertoonden een groei van de hippocampus-regio in de hersenen. Dit is van belang omdat dit gebied vaak onderhevig is aan leeftijdsgerelateerde achteruitgang en achteruitgang door ziektes als Alzheimer. Het speelt tevens een sleutelrol in het geheugen, bij het leren en bij het evenwicht.

Hoewel uit eerder onderzoek blijkt dat fysieke training leeftijdsgerelateerde hersenachteruitgang kan bestrijden, is het niet bekend of de ene soort beweging beter is dan de andere. Om dit te bepalen kregen de vrijwilligers verschillende oefeningen en schema’s. Het traditionele fitnessprogramma bestond voornamelijk uit steeds dezelfde bewegingen, zoals fietsen of Nordic walking, maar de dansgroep werd elke week uitgedaagd met iets nieuws.

Dr. Rehfeld legt uit: “We probeerden onze deelnemers in de dansgroep steeds veranderende dansoefeningen te geven, van verschillende genres zoals jazz, square dancing, Latijns-Amerikaans of line dancing. De pasjes, armbewegingen, volgordes, snelheden en ritmes werden om de week veranderd om ze in een constant leerproces onder te dompelen. Het meest uitdagende aspect vonden ze het onthouden van de volgorde van de bewegingen onder tijdsdruk en zonder aanwijzingen van de instructeur.”

Men denkt dat deze extra uitdagingen verantwoordelijk zijn voor het merkbare verschil wat het houden van evenwicht betreft bij de deelnemers van de dansgroep. Gebaseerd op dit onderzoek zijn Dr. Rehfeld en haar collega’s bezig nieuwe fitnessprogramma’s te testen die mogelijk de anti-verouderingseffecten op de hersenen kunnen maximaliseren.

“Momenteel evalueren we een nieuw systeem genaamd ‘Jymmin’ (jamming en gymnastiek). Dit is een op sensoren gebaseerd systeem dat melodieën en ritmes produceert gebaseerd op fysieke activiteit. We weten dat demente patiënten sterk reageren als ze naar muziek luisteren. We willen de veelbelovende aspecten van fysieke activiteit en actief muziek maken combineren in een haalbaarheidsstudie met demente patiënten.”

Dr. Rehfeld sluit af met een advies dat ons van de bank zou kunnen krijgen en ons laat dansen op onze favoriete muziek. “Ik geloof dat iedereen wel graag zo lang mogelijk een onafhankelijk en gezond leven wil leiden. Een van de leefstijlfactoren die daaraan kan bijdragen is fysieke activiteit, waarmee verschillende risicofactoren kunnen worden tegengegaan en de achteruitgang door veroudering kan worden vertraagd. Ik denk dat dansen een krachtig instrument is om dit te doen; stel je lichaam en geest open voor nieuwe uitdagingen, vooral op oudere leeftijd.”

Het onderzoek hoort tot een bredere verzameling onderzoeken naar de cognitieve en neurale effecten van fysieke en cognitieve activiteiten gedurende het hele leven.

Vertaling: Astrid Zwart


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica