Borstvoeding kan beschermen tegen chronische pijnen na keizersnede


ESA (European Society of Anesthesiologie)

Volgens nieuw onderzoek gepresenteerd op het Euroanaesthesia Congres in GenŔve (03-05 juni), helpt borstvoeding na een keizersnede bij het beheren van pijn. Moeders die gedurende minstens 2 maanden borstvoeding gaven na de operatie hadden driemaal minder kans op hardnekkige pijnen.

Keizersnede wordt toegepast in ongeveer een kwart van alle geboorten in het Verenigd Koninkrijk, de VS en Canada. Chronische pijn (langer dan 3 maanden na een keizersnede) treft ongeveer 1 op de 5 moeders. Het is algemeen aanvaard dat moedermelk de belangrijkste en geschiktste voeding is in het begin van het leven, en de WHO, het Britse Ministerie van Volksgezondheid, en het US Department of Health and Human Services raden exclusieve borstvoeding aan tot de leeftijd van 6 maanden. Tot nu toe was weinig bekend over het effect van borstvoeding op chronische pijn na een keizersnede.

De studie, uitgevoerd door Dr. Carmen Alicia Vargas Berenjeno en collega's van het Hospital Universitario Nuestra Se˝ora de Valme in Sevilla, Spanje, volgde 185 moeders die een keizersnede ondergingen in het ziekenhuis tussen januari 2015 en december 2016. De moeders werden ge´nterviewd over borstvoeding patronen en het niveau van chronische pijn op de operatie website in de eerste 24 tot 72 uur na keizersnede en weer vier maanden later. De onderzoekers keken ook naar het effect van andere variabelen bij chronische pijn, waaronder technisch chirurgische pijn in de eerste 24-72 uur, onderwijs en beroep van de moeders, en angst tijdens de borstvoeding.

Bijna alle (87%) van de moeders in het onderzoek gaven borstvoeding, met meer dan de helft (58%) die rapporteerden borstvoeding te hebben gegeven gedurende twee maanden of langer. Bevindingen toonden aan dat ongeveer 1 op 4 (23%) van de moeders die gedurende twee maanden of minder borstvoeding gaven nog chronische pijnen ervaarden 4 maanden na de operatie in vergelijking met slechts 8% van degenen die borstvoeding gedurende 2 maanden of langer hadden gegeven. Deze significante verschillen hielden zelfs stand na correctie voor de leeftijd van de moeders. Verdere analyse toonde aan dat moeders met een universitaire opleiding veel minder last hadden van aanhoudende pijn. De onderzoekers vonden ook dat meer dan de helft (54%) van de moeders die borstvoeding gaven leden aan angst.

De auteurs concludeerden: "Deze voorlopige resultaten suggereren dat borstvoeding gedurende meer dan 2 maanden beschermt tegen chronische pijnen na een keizersnede, met een drievoudige toename van het risico op chronische pijn als borstvoeding slechts gedurende 2 maanden of minder wordt gegeven. Een andere goede reden om vrouwen te stimuleren om borstvoeding te geven. Het is mogelijk dat de angst tijdens de borstvoeding invloed heeft op de waarschijnlijkheid van pijn. "

De auteurs bestuderen momenteel aanvullende gegevens van de ge´nterviewde vrouwen tussen november 2016 en januari 2017 die samen met de gegevens van alle andere vrouwen nog eens de vaststelling statistisch versterken dat angst invloed heeft op postnatale pijnen na een keizersnede.

Vertaling: Andre Teirlinck


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica