De rol van borstvoeding bij het "zaaien" van darmflora bij zuigelingen


Bijna een derde van de gunstige bacterie in het darmkanaal van de baby komt direct uit de moedermelk

Universiteit van CaliforniŽ - Los Angeles

Moeders beschermen hun baby's en leren hun gewoontes om gezond en veilig te blijven als ze opgroeien. Een nieuwe UCLA-leidende studie toont aan dat de gunstige bacteriŽn van moeders het zelfde doen.

In de studie bleek dat 30 procent van de gunstige bacteriŽn in het darmkanaal van een baby direct uit de moedermelk komt, en een extra 10 procent van de huid van de borst van de moeder. Bovenop dit alles bleek dat baby's die, wanneer zij vast voedsel krijgen, ook nog borstvoeding krijgen, de voordelen ook blijven krijgen; namelijk een groeiende populatie van gunstige bacteriŽn die geassocieerd worden met een betere gezondheid.

Na de geboorte blijven deze gunstige bacteriŽn van de moeder en uit de omgeving in de darm van de zuigeling koloniseren, ze helpen bij de voedselvertering en trainen het immuunsysteem van de baby's om bacteriŽle bondgenoten en vijanden te herkennen. Maar wetenschappers begrijpen de mechanismen die helpen om een gezonde darmmicrobioom (de diverse gemeenschap van bacteriŽn die de darmen bewonen) te vormen nog niet helemaal.

"Moedermelk is een geweldige vloeistof, die door miljoenen jaren van evolutie, is ontwikkeld om baby's gezond te maken, met name hun immuunsysteem", zegt dr. Grace Aldrovandi, hoofdauteur van de studie, hoogleraar Kindergeneeskunde en hoofd van infectieziekten bij UCLA Mattel Kinderziekenhuis." Ons onderzoek identificeert een nieuw mechanisme dat bijdraagt aan het opbouwen van sterke, gezondere baby's.

Deze bevindingen verschijnen in het nummer van 8 mei van de JAMA Pediatrics.

De studie, die keek naar 107 moeder-kind paren, is de grootste studie tot op heden die de overdracht van bacteriŽn in de melk naar de baby's darmen laat zien, zegt Aldrovandi.

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat een evenwichtige bacteriŽle gemeenschap in de darm een belangrijke factor is in de gevoeligheid van mensen tegen immuunziekten. Bijvoorbeeld, kinderen die diabetes type 1 ontwikkelen hebben abnormaliteiten in hun darmmicrobiomen; Bovendien lijkt een gezonde darm te beschermen tegen allergieŽn, astma en ontstekingsziekten in de darm gedurende het leven.

"We waarderen steeds meer hoe deze bacteriŽle gemeenschappen, met name in de darm, beschermen tegen de slechteriken," zegt Aldrovandi. "We weten uit diermodel systemen, dat als je goede bacteriŽn op jonge leeftijd in de darmen krijgt, je meer kans hebt op een gezond leven."

Tijdens het eerste levensjaar van de baby's verzamelen onderzoekers monsters van moedermelk, ontlasting van het kind, en de huid rond de tepel. Ze analyseren de monsters om te beoordelen welke bacteriŽn werden gedeeld tussen moeder en kind, en berekende de relatieve overvloed van de bacteriŽn. De oorsprong van moedermelkbacteriŽn blijft onduidelijk; een hypothese is dat het naar de borst vanuit de darm van de moeder reist.

In het project werd niet gesproken over hoe baby's die alleen flesvoeding drinken een gezonde darmflora krijgen.

Aldrovandi en zijn collega's willen het onderzoek uitbreiden om monsters in de late kindertijd meer te evalueren, om de overgang naar een volwassen darmflora beter te begrijpen. Ze willen graag in het laboratorium testen hoe bacteriŽn, die door borstvoeding zijn voorzien, cruciaal zijn in de immuunrespons van een kind, en bepalen welke gunstige bacteriŽn ontbreken in mensen met een bepaalde ziekte.

Vertaling: Gea Weel


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica