Laag-natrium dieet heeft geen invloed op de bloeddruk


Bevindingen van een grote 16-jarige studie maakt brandhout van diŽten met natriumlimieten.

EXPERIMENTELE BIOLOGIE 2017

Uit een nieuwe studie met meer dan 2.600 mannen en vrouwen gedurende 16 jaar, bleek dat het consumeren van minder natrium geen invloed heeft op het verlagen van de bloeddruk. De nieuwe bevindingen betwisten de natriumlimieten die door de huidige voedingsrichtlijnen in Amerika worden aanbevolen.

Lynn L. Moore, DSc, universitair hoofddocent aan de Boston University of Medicine, presenteerde het nieuwe onderzoek bij de American Society for Nutrition Scientific Sessions op de jaarlijkse bijeenkomst van de Experimental Biology 2017 vergadering, gehouden tussen 22 en 26 april in Chicago .

"We hebben geen bewijs gevonden dat een dieet laag in natrium enig effect heeft, zelfs op lange termijn, op de bloeddruk," zei Moore. "Onze bevindingen sluiten aan bij het groeiend bewijs dat de huidige aanbevelingen voor natriuminname geen steek houden.Ē

De huidige voedingsrichtlijnen voor Amerikanen raden aan om natriumconsumptie te beperken tot 2,3 gram per dag voor gezonde mensen. Voor de studie volgden de onderzoekers 2.632 mannen en vrouwen tussen 30 en 64 jaar die deel uitmaakten van de Framingham Offspring Study. De deelnemers hadden een normale bloeddruk bij het begin van de studie. Over de 16 jaar vonden de onderzoekers dat de deelnemers aan de studie die minder dan 2500 milligram natrium per dag gebruikten een hogere bloeddruk hadden dan de deelnemers die hogere hoeveelheden natrium gebruikten.

Andere grote studies die de afgelopen jaren zijn gepubliceerd hebben gevonden dat er een J-vormige relatie is tussen natrium- en cardiovasculaire risico's - dat wil zeggen mensen met lage natriumdiŽten (zoals aanbevolen door de voedingsrichtlijnen) en mensen met een zeer hoge natriuminname (boven de gebruikelijke inname van de gemiddelde Amerikaan) hadden hogere risico's op hart- en vaatziekten. Degenen met het laagste risico hadden een gemiddelde natriuminname; dat is de hoeveelheid die door de meeste Amerikanen wordt gebruikt.

"Onze nieuwe resultaten ondersteunen andere studies die de richtlijnen voor de consumptie van natrium op de korrel namen," zei Moore.

De onderzoekers vonden ook dat mensen met hogere inname van kalium, calcium en magnesium, op de lange termijn een lagere bloeddruk vertoonden. In Framingham hadden mensen met een hogere gecombineerde inname van natrium (gemiddeld 3717 milligram per dag) en kalium (gemiddeld gemiddeld 3211 milligram per dag) de laagste bloeddruk.

"Deze studie en andere wijzen op het belang van hogere kaliuminname ten bate van de bloeddruk en waarschijnlijk ook voor betere cardiovasculaire resultaten," zei Moore. "Ik hoop dat dit onderzoek zal helpen de huidige voedingsrichtlijnen te heroriŽnteren naar het belang van toenemende inname van voedingsmiddelen die rijk zijn aan kalium, calcium en magnesium voor het behoud van een gezonde bloeddruk."

Moore zegt dat er waarschijnlijk wel mensen zijn, gevoelig voor zout, die zouden kunnen profiteren van het gebruik van minder natrium, maar meer onderzoek is nodig om eenvoudiger methoden te ontwikkelen om te screenen op zoutgevoeligheid en om passende richtlijnen voor natrium- en kaliuminname voor die groep mensen uit te werken.

Vertaling: Ande Teirlinck


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica