Blaasontsteking ook mogelijk bij negatieve urinetest


Onderzoek van de UGent doet vermoeden dat alle vrouwen die symptomen van een urineweginfectie vertonen, een blaasontsteking hebben, ook al wordt er in de klassieke urinetest geen bacteriŽle infectie vastgesteld.

Blaasontsteking: een veel voorkomend probleem
Twee tot vijf procent van de vrouwen die een huisarts raadplegen, vertonen symptomen van een urineweginfectie: pijn bij het plassen, zeer vaak moeten plassen of continu het gevoel hebben dringend te moeten plassen.

Bij 60-80% van hen wordt bij onderzoek van de urine een bacteriŽle infectie gevonden. Bij 20-30% wordt er met die klassieke test geen infectie vastgesteld.

De artsen gingen er dan ook van uit dat vrouwen met een negatieve urinetest geen blaasinfectie hadden, ondanks de typische symptomen. In de wetenschappelijke literatuur was dit jarenlang een onderwerp van discussie.

In een nieuwe studie, gepubliceerd in Clinical Microbiology and Infection, werd een gevoeligere test gebruikt waaruit bleek dat vrouwen met typische klachten maar een negatieve standaard urinetest, toch een bacteriŽle infectie hebben.

Dit onderzoek werd uitgevoerd bij 308 Belgische vrouwen, waarvan 220 vrouwen die hun huisarts consulteerden voor urinaire klachten en 86 gezonde vrijwilligers zonder symptomen van een blaasinfectie.

Bron: UGent


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica