Paracetamol tijdens zwangerschap kan mannelijkheid van foetus remmen

Paracetamolgebruik tijdens de zwangerschap kan de ontwikkeling van ‘mannelijk gedrag’ in muizen remmen; nieuw onderzoek van universiteit van Kopenhagen toont aan dat het remmend werkt op geslachtsdrift en agressief gedrag.

UNIVERSITY OF COPENHAGEN FACULTY OF HEALTH AND MEDICAL SCIENCES

Paracetamol is een populaire pijnstiller. Maar als je zwanger bent moet je goed nadenken voordat je deze pillen inneemt, aldus de onderzoekers van een nieuwe studie. In een diermodel bleek paracetamol, de pijnstillende stof in deze pillen, zelfs de ontwikkeling van mannelijk gedrag te kunnen schaden.

Uit eerder onderzoek bleek al dat paracetamol de ontwikkeling van het mannelijke geslachtshormoon testosteron in mannelijke foetussen kan remmen, waardoor het risico op een verkeerde aanleg van de zaadballen bij baby’s toeneemt. Maar een verlaagd niveau van testosteron in het foetale stadium is ook van belang voor de gedragingen van volwassen mannetjes, zegt dr. David Møbjerg Kristensen, onderzoeker bij het Department of Biomedical Sciences en de Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research aan de faculteit van Health and Medical Sciences.

“We hebben aangetoond dat een verlaagd niveau van testosteron betekent dat mannelijke kenmerken zich niet op de juiste manier ontwikkelen. Dit beïnvloedt ook de geslachtsdrift. In een proef waren muizen die in het foetale stadium waren blootgesteld aan paracetamol gewoonweg niet in staat om te copuleren op dezelfde manier als de controledieren. De programmering tot man was bij die muizen niet helemaal goed tot stand gekomen tijdens de ontwikkeling in de baarmoeder en dit bleef nog lang nadien zichtbaar in hun volwassen leven. Het is erg zorgwekkend,” legt Møbjerg Kristensen uit.

De dosering die werd toegepast bij de muizen benaderde dicht de aanbevolen hoeveelheid voor zwangere vrouwen. Omdat de proeven op muizen werden uitgevoerd kunnen de resultaten niet direct worden geëxtrapoleerd naar mensen. De onderzoekers zijn echter zo zeker van de schadelijke effecten van paracetamol, dat het onjuist zou zijn om het onderzoek ook uit te voeren met mensen, aldus Møbjerg Kristensen.

Testosteron is het voornaamste mannelijke geslachtshormoon, dat zorgt voor de ontwikkeling van een mannelijk lichaam en een mannelijke programmering van de hersenen. De mannelijke gedragingen bij muizen die de onderzoekers observeerden waren: de mate van agressie tegenover andere volwassen muizen, het vermogen te copuleren en de behoefte aan territoriumafbakening. De muizen reageerden aanzienlijk passiever dan normaal op alle drie de parameters . Zij vielen geen andere mannetjes aan, ze waren niet in staat tot copuleren en gedroegen zich meer als vrouwtjes waar het territoriumafbakening met urine betrof.

Na dit veranderde gedrag te hebben waargenomen onderzocht prof. Anders Hay-Schmidt, die in zijn studietijd ook werkzaam was aan de medische faculteit van de Universiteit van Kopenhagen, de specifieke effecten van het gebrek aan testosteron op de hersenen. De resultaten waren ook hier duidelijk waarneembaar.

“Het hersengebied dat de geslachtsdrift beheerst – de seksueel dimorfe kern (SDK, onderdeel van de hypothalamus, vert.) – bevatte maar de helft van het aantal neuronen bij de muizen die paracetamol hadden gehad, vergeleken met de controlegroep. De remming van testosteron leidde ook tot een halvering van de activiteit in een hersengebied dat van belang is voor de mannelijke kenmerken,” legt hij uit.

Dit onderzoek richtte zich op het effect van paracetamol op de mannelijke kenmerken maar het gebruik van paracetamol tijdens de zwangerschap kan ook de levens van vrouwelijke muizen beïnvloeden. In 2016 publiceerden de onderzoekers een studie waaruit bleek dat vrouwelijke muizen minder eitjes in de eierstokken hadden als hun moeder tijdens de zwangerschap paracetamol had gehad.

“Persoonlijk vind ik dat mensen goed moeten nadenken voordat ze een medicijn nemen. Tegenwoordig is het zo gewoon om paracetamol in te nemen dat we vergeten dat het een medicijn is. En alle medicijnen hebben bijwerkingen. Als je ziek bent moet je natuurlijk wel het medicijn nemen dat je nodig hebt. Een zieke moeder is uiteindelijk nog schadelijker voor de foetus,” zegt David Mjøberg Kristensen.

Hij benadrukt dat zwangere vrouwen de gezondheidsrichtlijnen moeten blijven aanhouden die ze van de gezondheidsinstanties uit hun land hebben gekregen en raadt aan om de huisarts te raadplegen als er twijfel is over het gebruik van paracetamol.

Vertaling: Astrid Zwart


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica