Studie vindt geen voordeel, maar mogelijke schade, door geneesmiddel gebruikt om vroeggeboorten te voorkomen


UT Southwestern Medical CENTER.

Een geneesmiddel, vaak voorgeschreven aan zwangere vrouwen met een voorgeschiedenis van vroegtijdige geboorte, levert geen voordeel. In feite kan dit medicijn zelfs de kans op zwangerschapsdiabetes verhogen. Dat zijn de conclusies van een studie van het UT Southwestern Medical Center die onlangs online werd gepubliceerd in de American Journal of Obstetrics and Gynecology.

“Uit onze studie bleek dat het medicijn niet effectief is en neveneffecten heeft,” zei Dr David Nelson, hoofdauteur van de studie en assistent-hoogleraar Obstetrics and Gynecology aan UT Southwestern.

Het geneesmiddel, een synthetisch progestageen hormoon 17-alpha hydroxyprogesteron caproaat, ook bekend onder de merknaam Makena, werd door de Food and Drug Administration in 2011 goedgekeurd voor de behandeling van vrouwen met een risico op het baren van een te vroeg geboren baby. Het FDA gaf het middel versnelde goedkeuring als gevolg van de bevindingen in een studie uit 2003, gepubliceerd in de New England Journal of Medicine, die stelde dat het de kans verminderde op herhaling van een vroeggeboorte.

Zowel de American College of Obstetricians and Gynaecologists en de Society for Maternal-Fetal Medicine hebben het gebruik van het middel onderschreven. Ondanks deze aanbevelingen, veroorzaakte Makena een bron van discussie in de Ob/Gyn gemeenschap - zowel vanwege de kosten als door de vragen die zich stelden over de bevindingen van 2003.

In een onlangs gepubliceerd onderzoek van UT Southwestern kregen zwangere vrouwen, behandeld in het Parkland Memorial Hospital, één door de overheid gefinancierd ziekenhuis aangesloten bij UT Southwestern, het middel 17-alpha hydroxyprogesteron caproaat (17-OHPC) toegediend, als ze een voorgeschiedenis van premature geboorte hadden en één foetus droegen. Het onderzoek vond plaats tussen 2012 en 2016 en volgde 430 vrouwen die werden behandeld met het medicijn.

Onderzoekers vergeleken dan de premature geboortecijfers van de vrouwen met een historische vroeggeboorte met 5.787 patiënten van Parkland tussen 1988 en 2011 - vrouwen die ook een geschiedenis van vroeggeboorte hadden maar nooit een geneesmiddel hadden genomen.

Van de vrouwen uit de studiegroep die het middel hadden genomen had 25 procent een vroeggeboorte. (In deze studie werd ”prematuur” gedefinieerd als geboren vóór of binnen 35 weken zwangerschap in plaats van het gemiddelde van 40 weken.) In de historische groep zonder geneesmiddel bedroeg het prematuur geboortecijfer 16,8 procent. Volgens Dr. Nelson, een Dedman Family Scholar in de klinische zorg, waren de verschillen statistisch niet significant.

In een tweede vaststelling vond men zwangerschapsdiabetes bij 13,4 procent van de vrouwen behandeld met 17-OHPC, vergeleken met 8 procent in de historische groep. Zwangerschapsdiabetes verdwijnt vaak na de geboorte, zei Dr. Nelson, en is daarom meestal geen ernstig probleem voor de moeder. Echter kan het leiden tot de geboorte van grotere baby’s, een verhoogde kans op keizersnede en andere complicaties bij de geboorte.

Bevindingen van eerder onderzoek over het voordeel van de 17-OHPC zijn uiteenlopend, zei Dr Kenneth Leveno, senior auteur van de studie en hoogleraar Obstetrie en Gynaecologie aan de UT South-Western. Hoe dan ook, de studie van 2003 heeft geleid tot wijdverbreid gebruik van het geneesmiddel bij vrouwen met een risico op vroeggeboorte, die één baby droegen.

Er waren wel zorggevende feiten. Sommige professionals wezen op het feit dat de controle groep van de studie uit 2003 - vrouwen die het middel niet hadden genomen - een onverwacht hoge terugkerende vroeggeboorte van 55 procent kenden. De studie van 2003 werd uitgevoerd in twee fasen nadat problemen waren gemeld met de productie van 17-OHPC.

Bovendien gaan veel klachten over de prijs van het geneesmiddel. Voor dat de FDA goedkeuring had verleend aan KV Pharmaceutical (nu Lumara Health) om het geneesmiddel op de markt te brengen, werd het vaak verkocht in apotheken die de injecteerbare medicijnen ter plaatse produceerden en tussen $ 10 tot $ 25 aanrekenden voor een wekelijkse dosis. Vier dagen na het bekomen van de goedkeuring van het FDA, kondigde KV Farmaceutical aan dat het $ 1500 per dosis zou aanrekenen.

"De prijs van het medicijn creëerde een storm van verontwaardiging in onze industrie," zei Dr Leveno. "Ik kan mij in mijn praktijk niet herinneren dat een bedrijf $ 1.500 aanrekende voor een injecteerbaar geneesmiddel dat je om de hoek kon kopen voor $ 25." In reactie daarop heeft het FDA het verzoek van KV Pharmaceutical voor de exclusieve verkoop van Makena afgewezen waardoor apotheken het middel mogen blijven maken en verkopen als generieke versie.

Vertaling: Andre Teirlinck


Omega 3 uit algen

Natuurlijke multivitamine

Earthrise Spirulina


Naar het andere nieuws van vandaag