Risico op autisme gekoppeld aan koorts tijdens de zwangerschap


Prenatale blootstelling aan koorts tijdens het tweede trimester van de zwangerschap verhoogt de kans op autisme met 40 procent.

COLUMBIA UNIVERSITY’S MAILMAN SCHOOL OF PUBLIC HEALTH

Volgens een studie onder leiding van wetenschappers van het Centrum voor Infectie en Immuniteit (CII) aan de Postman School of Public Health van Columbia, kan koorts tijdens de zwangerschap het risico op ‘autisme spectrum disorder’ (ASD) bij het kind vergroten. Het effect was het meest uitgesproken in het tweede trimester waarbij de kans op ASD met 40 procent verhoogde. Het risico op ASD verhoogde met meer dan 300 procent bij kinderen van vrouwen die na de twaalfde week van de zwangerschap drie of meer koortsaanvallen hadden doorstaan.

De studie is de volledigste tot nu toe rond het risico op ASD in verband met koorts, bezien over de gehele periode van de zwangerschap en rond de capaciteit van twee verschillende soorten vaak gebruikte anti-koorts medicijnen - acetaminophen en ibuprofen - om dat risico aan te pakken. Het risico daalde lichtjes onder de kinderen van vrouwen die acetaminophen in de tweede trimester hadden genomen tegen koorts. Hoewel er geen gevallen waren van ASD bij kinderen van moeders die ibuprofen namen, een niet-steroïdaal anti ontstekingsmiddel, konden de onderzoekers niet nagaan of het risico erdoor werd verminderd. Resultaten van de studie verschijnen in het tijdschrift Molecular Psychiatry.

De onderzoekers volgden 95.754 kinderen geboren tussen 1999 en 2009, waaronder 583 gevallen van ASD in Noorwegen uit een Autism Birth Cohort (ABC) studie. Moeders van 15.701 kinderen (16 procent) meldden koorts met één of meer intervallen van 4 weken gedurende de zwangerschap. Het ASD-risico toonde een verhoging met 34 procent bij moeders die op elk moment tijdens de zwangerschap koorts hadden gemeld en met 40 procent in het tweede trimester. Het risico nam op een dosisafhankelijke manier toe van 1,3 maal bij eén of twee koortsaanvallen na de twaalfde prenatale week tot 3,12 keer met drie of meer episodes.

"Onze resultaten suggereren een rol voor zwangerschapsmatige infecties en aangeboren immuunrespons tegen infectie bij tenminste enkele gevallen van autisme," zegt de hoofdauteur Mady Hornig, associate professor Epidemiology en directeur Translational Research at CII.

Analyse van vragenlijsten gaf geen aanwijzing voor een verband tussen risico en zwangerschap gebonden symptomen van infectie in individuele orgaansystemen die bepaalde besmettelijke stoffen zouden kunnen bevatten. Een studie is lopende op het testen van bloedmonsters verzameld in het midden van de zwangerschap en bij de geboorte om de mogelijke rol van specifieke besmettelijke stoffen te onderzoeken en op de bijdrage van onderscheidende patronen van immuunrespons bij moeders en kinderen om de mechanismen te begrijpen die kwetsbaarheid veroorzaken.

"Toekomstige studies moeten zich richten op het identificeren en voorkomen van prenatale infecties en ontstekingsreacties die kunnen bijdragen aan ASD,” zegt senior auteur W. Ian Lipkin, John Snow Professor of Epidemiology en directeur van CII.

Vertaling: Andre Teirlinck


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica