Onderzoek linkt ongezonde, afgezonderde wijken aan kinderastma

PRINCETON UNIVERSITY, WOODROW WILSON SCHOOL OF PUBLIC AND INTERNATIONAL AFFAIRS

PRINCETON, N.J. — Onderzoekers hebben moeite gehad te verklaren waarom zwarte kinderen veel meer kans hebben op astma dan andere kinderen. Een nieuw onderzoek van de Universiteit van Princeton geeft aan dat het grootste antwoord ligt in de aanhoudende residentiële segregatie waar minderjarige kinderen in ongezonde, vervuilde wijken verblijven.

In de Verenigde Staten hebben zwarte kinderen tweemaal zoveel meer kans om astma te ontwikkelen als andere kinderen. In eerder onderzoek is dit verschil toegeschreven aan een laag geboortegewicht en aangezien zwarte kinderen ook meer kans hebben te worden geboren met een laag gewicht — gedefinieerd als minder dan 2.500 gram tot ongeveer 5,5 pond — en een laag geboortegewicht een risicofactor is voor het ontwikkelen van astma.

Maar Janet M. Currie, professor van Economische en Openbare Zaken van het Henry Putnam zegt dat zelfs bij het vergelijken van alleen kinderen met een laag geboortegewicht, zwarte kinderen meer kans hebben op het ontwikkelen van astma. De astma rato is bij verschillende rassen zo sterk dat sommige onderzoekers geconcludeerd hebben dat ‘zwart’ een risicofactor is voor astma.

Maar toen Currie en haar mede-auteur, Princeton Ph.D. Diane Alexander van de Federal Reserve Bank of Chicago, kinderen met een laag geboortegewicht vergeleken van alle rassen en etniciteiten die in de ‘zwarte’ postcodegebieden in New Jersey leefden - waar de bewoners voor de helft of meer Afrikaans-Amerikaans zijn - verdween het rassenverschil bij de associatie tussen laag geboortegewicht en astma volledig. Met andere woorden, in dit postcodegebied hadden alle kinderen met een laag geboortegewicht, ongeacht hun ras, hetzelfde verhoogde risico op astma, vergeleken met kinderen met een normaal geboortegewicht.

Een laag geboortegewicht kan kinderen vatbaar maken voor astma maar het veroorzaakt de ziekte niet. Een fysieke trigger is nodig. Dus is het zo dat iets in die wijken een ontwikkeling op astma veroorzaakt bij kinderen met een laag geboortegewicht, ongeacht hun ras. “Dit onderscheid is belangrijk,” zegt Currie. “Want in tegenstelling tot het ras is het mogelijk om wijken te veranderen, hetzij door het vinden en saneren van de gevaren die een hogere astma prevalentie veroorzaken of door kwetsbare kinderen helpen te verhuizen.”

Het onderzoek van Currie en Alexander kon niet definitief aangeven wat nu precies astma veroorzaakt bij kinderen met een laag geboortegewicht die in de wijken van het ‘zwarte’ postcode gebied wonen. Maar ze speculeren dat luchtvervuiling - zowel binnen als buiten - de schuldige is.

De wijken in New Jersey, met een meerderheid aan zwarte bewoners, bevinden zich gemiddeld twee keer dichterbij industriële bronnen van luchtvervuiling als andere wijken, zagen de onderzoekers. En waarschijnlijk dichterbij drukke snelwegen die hoge concentraties van schadelijke deeltjes veroorzaken. De behuizingen in deze wijken zijn gemiddeld zeven jaar ouder dan elders en oudere gebouwen hebben meer kans op schimmelsporen, fecale afvalstoffen van knaagdieren en parasitaire plagen. En er is in deze wijken een grotere kans dat moeders binnen roken.

Niet alleen kunnen binnen- en buitenluchtvervuiling astma triggeren bij gevoelige kinderen, Currie en Alexander merkten op dat het in de eerste plaats ook invloed kan hebben dat moeders een kind krijgen met een laag geboortegewicht.

Om hun onderzoek uit te voeren, welke als een werkdocument verscheen op de website van het National Bureau van Economic Research, combineerden Currie en Alexander twee sets van data-records, van alle kinderen die geboren zijn uit moeders die in New Jersey woonden van 2006 tot 2010 en verslagen van alle bezoeken van de eerste hulp posten van de ziekenhuizen in New Jersey van 2006 tot 2012.

Omdat de geboorte records de adressen van de moeders bevatten, waren ze in staat om te zien, middels sortering op postcode, welke kinderen in overwegend zwarte wijken werden geboren. Deze postcodes bevatten ongeveer 63 procent van de zwarte kinderen van de staat, maar ook ongeveer 16 procent van de andere kinderen. Met behulp van de data van de eerste hulp afdeling konden de onderzoekers bepalen of en hoe vaak een kind met een te laag geboortegewicht, tijdens de onderzoeksperiode, was behandeld voor astma op de eerste hulp post.

“De Verenigde Staten blijven zeer racistisch gescheiden,” zei Currie, “met Afrikaanse-Amerikaanse wijken die aan hogere armoede lijden, lagere gemiddelde educatieve bezigheden kennen, een hogere werkloosheid, een hogere blootstelling aan vervuiling en andere kwalen.” Bij elke meting is gebleken dat zwarte Amerikanen, van alle leeftijden, een slechtere gezondheid hebben dan hun blanke medemens. Het onderzoek van Currie en Alexander suggereert dat de kenmerken van sterk afgezonderde buurten een belangrijke factor kan zijn bij zulke aanhoudende raciale gezondheidsverschillen.

Vertaling: Lia Keizer


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica